Kangal köpeği

Kangal köpeği

a. hay. b. Anadolu'da Sivas bölgesinde yetiştirilen, burnu ve ağzı siyah, kulakları düşük, kuyruğu sırtına doğru düzgün kıvrım yaparak duran ve çok tutulan bir tür köpek.


Kangal köpeği İng. Anatolian Shepherd Dog

Türkiye’de Sivas ilinin Kangal ilçesinden köken alan, orijini net olarak bilinmeyen fakat Asurlular ve Babiller döneminde yaşadığı ve 17. yüzyılda Anadolu’ya geldiği düşünülen, yıllar boyu sürü güdümünde ve korunmasında kullanılmış, kafa yapısı iri ve önden bakıldığında aslanı andıran, ağız çevresi siyah renkli, tüyleri sert ve genelde fazla uzun olmayan, dip kısımdaki alt tüyleri kısa ve yoğun üst tüylerle desteklenen, rengi kirli beyaz, açık sarı, boz, kahverengi veya kırçıl renkte olabilen, göz etrafı siyah, kuyruğu yüksek, rahat durumda iken düşük ve kıvrık, dikkat kesildiğinde veya tehlike hissettiğinde sırt üzerinde kıvrık ve yüksek tutulan, cesur, hızlı, çevik, zeki ve önsezileri kuvvetli, sahibine aşırı bağlı, öğrenme yetileri çok güçlü ve kolay eğitilebilen, cesaretli, inanılmaz güçlü, gayet hızlı ve çevik, kurtboğan tek ırk olarak dünya literatürlerine geçmiş, doğada serbest iken başka bir köpek ırkıyla çiftleşmeyen, üstün özelliklerinden dolayı ırk vasıflarını korumuş ve saf kalmayı başarmış, en zor iklim ve çalışma koşullarında bile verilen görevi canı pahasına yerine getirecek kadar görevlerine sadık, bakım ve beslenme koşulları diğer köpek ırklarına göre daha basit ve ekonomik, Anadolu’nun en çok aranan çoban köpeği olan, bekçi köpeği olarak da yetiştirilen köpek ırkı, Anadolu Çoban köpeği, Çoban köpeği, Anadolu Karabaşı, Karabaş.


Kangal köpeği ile benzer kelimeler

kangal-kangal ağızlatımı

Fr. İléo-iléostomie

açık kangal

İng. open coil

Isıl işlem için yeniden sarılırken, katları yereteçlerle birbirinden ayrılmış olan kangal.

açık kangal tavlaması

İng. open coil annealing

Katları arasında fırın gazlarının dolaşımını sağlamak ve ısıl işlemi daha etkin kılmak ereğiyle, açık kangallara uygulanan tavlama.

anılgan kangal

Fr. Mémorable

birincil kangal

İng. primary coil

Dalgalı gerilimleri yükseltmeye ya da alçatmaya yarayan bir dönüştürecin girdi kangalı.

döner kangal miniakımölçeri

İng. moving-coil galvanometer

Akım geçiren bir kangalın değişmez bir mıknatıssal alan içine asılması ile elde edilen bir akımölçer. Kangal, geçen alkımla oranlı bir döngü etikisiyle akımıla oranlı bir açı tutanında döner.

ikincil kangal

İng. secondary coil

Birincil kangalın akımıyla irkiltilen kangal.

kangal

Rum.

(I) a. 1. Tel, kurşun boru gibi uzun ve bükülebilir şeylerin halka biçiminde sarılmasıyla yapılan bağ. 2. Bu biçimde bükülmüş şeylerin her bir halkası: “Beş arkadaş, boyunlarına tel ve ip ları geçirmiş...” -R. N. Güntekin.


...

"Kangal köpeği" karakter analizi

  • Kangal köpeği, 13 karakter ile yazılır.
  • K harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'K', 'a', 'n', 'g', 'a', 'l', ' ', 'k', 'ö', 'p', 'e', 'ğ', 'i', şeklindedir.
  • Kangal köpeği kelimesinin tersten yazılışı ' iğepök lagnaK' diziliminde gösterilir.

Kangal köpeği - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
k1
a1
n1
g5
a1
l1
k1
ö7
p5
e1
ğ8
i1
Toplam puan değeri33