tepeden tırnağa süzmek

tepeden tırnağa süzmek

herhangi bir sebeple birine dikkatlice bakmak: “Çocuk, onu tepeden tırnağa şöyle bir süzüp üstü peçeteyle örtülü bir tabak uzattı.” -E. Şafak.


tepeden tırnağa süzmek ile benzer kelimeler

tepeden tırnağa

zf. 1. Bütünüyle: “Her gün kasabada kim varsa çekiştiriliyordu.” -Y. Kemal. 2. Baştan aşağı, her yanıyla, tepeden ayağa: “Kadın kin kesildi, hınç kesildi.” -T. Buğra.

(bir şeyin, birinin) attığı tırnağa değmemek

tırnağına değmemek.

başını süzmek

Başak vermek.


Başını dik tutmak.

göz kaş süzmek

dikkatle ve hissettirmeden bakışlarla kontrol altında tutmak: “Anlamlı anlamlı birbirine işaretler yaparak, göz kaş süzerek Emine'ye uzun uzun bakıyorlar.” -R. H. Karay.

göz süzmek

baygın ve anlamlı bakmak: “Göz süzüp boyun kırması, erkeği baştan çıkarmanın ilmini bilmesi fabrikaların tezgâh başlarında, soyunma odalarında konuşuldu.” -L. Tekin.

göz ucuyla süzmek

iyice tanımak, bilmek veya dikkat çekmek amacıyla hafif kısık gözle incelemek, bakmak: “Sokakta göz ucuyla süzdüğüm kadının bana ehemmiyet vermediğini görürsem hoşça bir latife söyleyiveririm.” -R. N. Güntekin.

kedi ciğere bakar gibi bakmak (veya süzmek veya seyretmek)

imrenerek bakmak: “Derin bir hayranlıkla gözlerini kıza kaptırmış, kedi ciğere bakar gibi süzüp duruyordu.” -H. R. Gürpınar.

kızılcık süzmek

Güçlük çekmek: Fitil gibi sarhoş, susturuncaya kadar kızılcık süzdüm.


"tepeden tırnağa süzmek" karakter analizi

  • tepeden tırnağa süzmek, 22 karakter ile yazılır.
  • t harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 't', 'e', 'p', 'e', 'd', 'e', 'n', ' ', 't', 'ı', 'r', 'n', 'a', 'ğ', 'a', ' ', 's', 'ü', 'z', 'm', 'e', 'k', şeklindedir.
  • tepeden tırnağa süzmek kelimesinin tersten yazılışı ' kemzüs ağanrıt nedepet' diziliminde gösterilir.