kalıbı değiştirmek (veya dinlendirmek)

kalıbı değiştirmek (veya dinlendirmek)

argo ölmek: “Hekimler epeyce çalıştılar, ilaç verdiler ise de fayda etmedi. Bir hafta sonra kalıbı dinlendirdi.” -M. Ş. Esendal.


kalıbı değiştirmek (veya dinlendirmek) ile benzer kelimeler

kafa (veya kafasını) dinlendirmek

tasa veya zihni yoran sorunlardan kendini uzaklaştırmak: “Kırmak da istemiyorum zavallı garibancığı, ama ben de buraya kafamı dinlendirmeye geldim.” -M. İzgü.

(bir şey, birinin) ağzının kaşığı (veya kalıbı veya lokması) olmamak

1) bir şey, bir kimsenin uğraşabileceği konulardan olmamak; 2) bir şey, bir kimsenin sözünü edemeyeceği kadar değerli olmak.

dinlendirmek

(-i) 1. Dinlenmesini sağlamak: “Arada bir, yorgun başımı üzere Suadiye taraflarında tek başıma gezmeye çıkıyorum.” -N. F. Kısakürek. 2. Durulmaya bırakmak. 3. Tarlayı nadasa bırakmak: Tarlayı . 4. hlk. Yanan lamba, ateş vb.ni söndürmek.


külahları değiştirmek (veya değişmek)

tehdit ederek bozuşmak: “Dükkânda çalışırken ters bir iş tutarsa yeniden külahları değişebilirlerdi.” -O. Kemal.

bilmem hangi (veya kaç veya kim veya nasıl veya ne)

önemli veya anlatılması gerekli görülmeyen şeyler için kullanılan bir söz: Bilmem hangi dairede kâtipmiş.

eşi benzeri (veya manendi veya menendi) olmamak (veya bulunmamak veya yok)

benzeri olmamak: “Allah rahmet eylesin, eşi menendi bulunmaz bir adamdı Nazmi Albay.” -A. Ümit. “Bir iki çıkışı, Arap Kadir'in bir eşi benzeri bulunmadığı gerçeğini ortaya koymuştu.” -K. Korcan. “Bizim dairenin müdürünün bir eşi benzeri daha yoktur.” -M. ...

tetikte (veya tetik) olmak (veya beklemek veya bulunmak veya durmak)

her an uyanık ve hazır bulunmak: “Güldane tehlikeyi sezmiş gibi tetikte.” -T. Buğra. “Onun sakinliği etrafta tetikte bekleyen karısına, çocuklarına da geçti.” -N. Cumalı. “Hele kendini güçlü hissederse tetik ol, basbayağı saldırganlaşır.” -A. İlhan.

üstüme (veya üstümüze veya üstünüze) sağlık (veya iyilik sağlık veya şifalar)

1) “Tanrı esirgesin, üstümden uzak olsun” anlamında kullanılan bir iyi dilek sözü; 2) şaşma, şaşkınlık belirtmek için kullanılan bir söz; 3) kötü bir durumdan söz ederken konuşanın dinleyene söylediği iyi dilek sözü.


"kalıbı değiştirmek (veya dinlendirmek)" karakter analizi

  • kalıbı değiştirmek (veya dinlendirmek), 38 karakter ile yazılır.
  • k harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'k', 'a', 'l', 'ı', 'b', 'ı', ' ', 'd', 'e', 'ğ', 'i', 'ş', 't', 'i', 'r', 'm', 'e', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'd', 'i', 'n', 'l', 'e', 'n', 'd', 'i', 'r', 'm', 'e', 'k', ')', şeklindedir.
  • kalıbı değiştirmek (veya dinlendirmek) kelimesinin tersten yazılışı ' )kemridnelnid ayev( kemritşiğed ıbılak' diziliminde gösterilir.