(bir şey, birinin) ağzının kaşığı (veya kalıbı veya lokması) olmamak

(bir şey, birinin) ağzının kaşığı (veya kalıbı veya lokması) olmamak

1) bir şey, bir kimsenin uğraşabileceği konulardan olmamak; 2) bir şey, bir kimsenin sözünü edemeyeceği kadar değerli olmak.


(bir şey, birinin) ağzının kaşığı (veya kalıbı veya lokması) olmamak ile benzer kelimeler

(bir şey birinin) gözünde olmamak

herhangi bir üzüntü veya zor durum dolayısıyla o şeye değer verecek durumda bulunmamak.

ağzının kaşığı

1. Bir kimsenin yerli yersiz ağzına aldığı ve kendisinden şöyle böyle bahsettiği (kişi). 2. Bir kimsenin yapabileceği, lâyıkı; bir kimseye yakışan, uygun gelen, denk olan.

(biri veya bir şey) bir yana dünya bir yana

bir varlığa çok değer verildiğini anlatmak için kullanılan bir söz: “Mercan Usta bir yana dünya bir yana.” -Halikarnas Balıkçısı.

(bir şey birinin) zihnini kurcalamak (veya tırmalamak)

1) bir şey sık sık hatırlanıp insanı düşündürmek: “Beni sevmiyor, yeniden zihnimi kurcalamak, sinirlerimi üzüntü içinde bırakmak istiyor.” -E. İ. Benice. 2) çözülmesi gerekli bir konu üzerinde durmak.

(bir yer veya bir şey) küf kokmak

kapalı, nemli yerler gibi ağır kokmak.

eşi benzeri (veya manendi veya menendi) olmamak (veya bulunmamak veya yok)

benzeri olmamak: “Allah rahmet eylesin, eşi menendi bulunmaz bir adamdı Nazmi Albay.” -A. Ümit. “Bir iki çıkışı, Arap Kadir'in bir eşi benzeri bulunmadığı gerçeğini ortaya koymuştu.” -K. Korcan. “Bizim dairenin müdürünün bir eşi benzeri daha yoktur.” -M. ...

(bir şey birinin) aklını başından almak

bir şey birini düşünemeyecek bir duruma getirmek, çok şaşırtmak: “Beyim böyle latife olur mu? Aklımızı başımızdan aldınız diye isyan etti.” -R. N. Güntekin.

(bir şey birinin) aklını çalmak

ilgisini aşırı derecede çekmek.


"(bir şey, birinin) ağzının kaşığı (veya kalıbı veya lokması) olmamak" karakter analizi

  • (bir şey, birinin) ağzının kaşığı (veya kalıbı veya lokması) olmamak, 68 karakter ile yazılır.
  • ( harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • '(', 'b', 'i', 'r', ' ', 'ş', 'e', 'y', ',', ' ', 'b', 'i', 'r', 'i', 'n', 'i', 'n', ')', ' ', 'a', 'ğ', 'z', 'ı', 'n', 'ı', 'n', ' ', 'k', 'a', 'ş', 'ı', 'ğ', 'ı', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'k', 'a', 'l', 'ı', 'b', 'ı', ' ', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'l', 'o', 'k', 'm', 'a', 's', 'ı', ')', ' ', 'o', 'l', 'm', 'a', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
  • (bir şey, birinin) ağzının kaşığı (veya kalıbı veya lokması) olmamak kelimesinin tersten yazılışı ' kamamlo )ısamkol ayev ıbılak ayev( ığışak nınızğa )ninirib ,yeş rib(' diziliminde gösterilir.