kendini ağır (veya ağırdan) satmak

kendini ağır (veya ağırdan) satmak

1) nazlanmak, gönülsüz davranmak: “Kız kendisini ağır satmakta devam ediyor.” -R. H. Karay. 2) huylarını yavaş yavaş ortaya koymak: “Müdüre göre idareci biraz çatkın olacak yani oldukça ağırdan satacak kendini.” -K. Korcan.


kendini ağır (veya ağırdan) satmak ile benzer kelimeler

kendini dirhem dirhem satmak

1) çok nazlı davranmak, ağırdan almak: “Hâl böyleyken yine de bilmeyenlere karşı kendini dirhem dirhem satar.” -H. Taner. 2) özelliklerini azar azar ortaya koymak.

kendini satmak

1) kendisinde olmayan iyi nitelikleri varmış gibi göstermek; 2) para karşılığı erkeklerle birlikte olmak.

ağırdan almak

1) bir işi gereken süre içinde bitirmemek, geciktirmek: “Görüyorsunuz ki bu soyadı konusunda benim ağırdan alışım, bir tembellik değil.” -M. Ş. Esendal. 2) bir işi gönülsüz, isteksiz yapmak: “Ama üstüme düşüldü mü bende bir gönül tokluğu, bir nazlanma, bir ağırdan a...

afi kesmek (veya satmak veya yapmak)

birine karşı gösteriş yapmak: “Yanındaki kıza afi yapmak için onun önüne, dilenciye sadaka verir gibi bahşiş fırlatan bir züppeyi, bıraksalar öldürecekti.” -H. Taner.

(bir işe) kendini vermek (veya vurmak veya çalmak)

bir şeye bütün varlığıyla bağlanmak, başka her şeyle ilgisini kesip tek şeyle aşırı ölçüde ilgilenmek: “Sattım dükkânı, verdim kendimi tiyatroculuğa.” -N. Hikmet.

kendini (veya birini) temize çıkarmak (veya çıkartmak)

huk. aklandırmak: “Sonra kendini büsbütün temize çıkartmak için üstünün ve eşyasının aranmasını istedi.” -R. N. Güntekin.

ağır ağır

zf. 1. Yavaş yavaş: “Ağır ağır ve tane tane konuşuyorlar.” -N. F. Kısakürek. 2. Dikkatli ve özenli bir biçimde: “Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden.” -A. Haşim. 3. Dolu dolu: Ağır ağır bir kilo gelir.

bilmem hangi (veya kaç veya kim veya nasıl veya ne)

önemli veya anlatılması gerekli görülmeyen şeyler için kullanılan bir söz: Bilmem hangi dairede kâtipmiş.


"kendini ağır (veya ağırdan) satmak" karakter analizi

  • kendini ağır (veya ağırdan) satmak, 34 karakter ile yazılır.
  • k harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'k', 'e', 'n', 'd', 'i', 'n', 'i', ' ', 'a', 'ğ', 'ı', 'r', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'a', 'ğ', 'ı', 'r', 'd', 'a', 'n', ')', ' ', 's', 'a', 't', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
  • kendini ağır (veya ağırdan) satmak kelimesinin tersten yazılışı ' kamtas )nadrığa ayev( rığa inidnek' diziliminde gösterilir.