kabak (birinin) başına (veya başında) patlamak

kabak (birinin) başına (veya başında) patlamak

birçok kimsenin ilgili olduğu bir olaydan, yalnızca bir kimse zarar veya ceza görmek: “Kendi yarın cehennem olur gider, kabak bizim başımıza patlar.” -R. N. Güntekin.


kabak (birinin) başına (veya başında) patlamak ile benzer kelimeler

kelin merhemi olsa başına sürer (veya kelin medarı olsa kendi başında olur)

“kendi işini halledemeyen kişiden aynı durum için yardım alınamaz” anlamında kullanılan bir söz: “Hekimler ne bilirmiş? Kelin medarı olsa kendi başında olur. Onlar ölmeyecek mi?” -H. R. Gürpınar.

pahalıya patlamak (veya mal olmak veya oturmak)

çok para, özveri, emek gerektirmek, kolay elde edilememek veya zarara, sıkıntıya yol açmak: “Bir tecrübe geçirmek, sana müthiş pahalıya mal oldu.” -P. Safa. “Bu gözü peklik, bu aşağılık anlaşma bana pahalıya patlayabilir.” -İ. Aral.

tuzluya mal olmak (veya oturmak veya patlamak)

çok para vererek satın almak, çok pahalı gelmek: “Bu eğlenti bize biraz tuzluya mal oldu.” -E. E. Talu. “... kendisine tuzluya patlamıştı.” -Halikarnas Balıkçısı.

(birinin) kulağının zarı patlamak

gürültü yüzünden rahatsız olmak.

darısı ... başına (veya darısı başına)

bir başarı, bir mutluluk başkası için istendiğinde söylenen bir söz: “Geçenlerde, darısı dostlar başına, kızını everdi.” -H. Taner.

kan (veya kanı) başına çıkmak (veya sıçramak veya toplanmak)

öfkelenmek: “Kan başına çıkarmış zavallının ve hep bağırmak, bağırmak istermiş.” -P. Safa.

(birinin) başında değirmen çevirmek

gürültü ile tedirgin etmek.

fırtına kopmak (veya patlamak)

1) şiddetli fırtına çıkmak: “Fırtına kopmadan epey önce köpek balıkları açık denizlere kaçarlar.” -Halikarnas Balıkçısı. 2) mec. bir yerde kavga ve gürültü çıkmak.


"kabak (birinin) başına (veya başında) patlamak" karakter analizi

  • kabak (birinin) başına (veya başında) patlamak, 46 karakter ile yazılır.
  • k harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'k', 'a', 'b', 'a', 'k', ' ', '(', 'b', 'i', 'r', 'i', 'n', 'i', 'n', ')', ' ', 'b', 'a', 'ş', 'ı', 'n', 'a', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'b', 'a', 'ş', 'ı', 'n', 'd', 'a', ')', ' ', 'p', 'a', 't', 'l', 'a', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
  • kabak (birinin) başına (veya başında) patlamak kelimesinin tersten yazılışı ' kamaltap )adnışab ayev( anışab )ninirib( kabak' diziliminde gösterilir.