ayağına dolanmak (veya dolaşmak)

ayağına dolanmak (veya dolaşmak)

1) başkasına yapmayı tasarladığı kötülük kendi başına gelmek; 2) iş yapmakta olan birine engel olmak, yürümesine engel olmak.


ayağına dolanmak (veya dolaşmak) ile benzer kelimeler

eli ayağı (veya ayağına) dolaşmak

şaşırmak, telaşlanmak: “Hastasını muayene ederken başında bulundular mı, hele söz söylediler mi eli ayağı dolaşır, ya kalbi bulamaz ya nabzı şaşırır.” -A. İlhan. “Şaşkınlıktan eli ayağına dolaşarak pencerelere koştu ve orada gördüğü manzara karşısında donakaldı.” -

dokuz dolanmak, (dolaşmak)

Birçok defalar dolaşmak

eteği ayağına dolaşmak

eli ayağı dolaşmak.

ayaklarına (veya ayağına) kara su (veya sular) inmek

çok yorulmak, güçsüz, dermansız kalmak: “Bu şehirde akşama doğru / İçime korku / Ayaklarıma kara su iner” -B. Necatigil.

ayağına (veya ayaklarına) kapanmak

1) alçalırcasına yalvarmak: “Sandılar ki ihtiyar bahçıvan, paçaları sıvayacak, yeğenine Rabia'yı almak için paşanın ayaklarına kapanacak.” -H. E. Adıvar. 2) bağışlanmak için yalvarmak.

bilmem hangi (veya kaç veya kim veya nasıl veya ne)

önemli veya anlatılması gerekli görülmeyen şeyler için kullanılan bir söz: Bilmem hangi dairede kâtipmiş.

eşi benzeri (veya manendi veya menendi) olmamak (veya bulunmamak veya yok)

benzeri olmamak: “Allah rahmet eylesin, eşi menendi bulunmaz bir adamdı Nazmi Albay.” -A. Ümit. “Bir iki çıkışı, Arap Kadir'in bir eşi benzeri bulunmadığı gerçeğini ortaya koymuştu.” -K. Korcan. “Bizim dairenin müdürünün bir eşi benzeri daha yoktur.” -M. ...

tetikte (veya tetik) olmak (veya beklemek veya bulunmak veya durmak)

her an uyanık ve hazır bulunmak: “Güldane tehlikeyi sezmiş gibi tetikte.” -T. Buğra. “Onun sakinliği etrafta tetikte bekleyen karısına, çocuklarına da geçti.” -N. Cumalı. “Hele kendini güçlü hissederse tetik ol, basbayağı saldırganlaşır.” -A. İlhan.


"ayağına dolanmak (veya dolaşmak)" karakter analizi

  • ayağına dolanmak (veya dolaşmak), 32 karakter ile yazılır.
  • a harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'a', 'y', 'a', 'ğ', 'ı', 'n', 'a', ' ', 'd', 'o', 'l', 'a', 'n', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'd', 'o', 'l', 'a', 'ş', 'm', 'a', 'k', ')', şeklindedir.
  • ayağına dolanmak (veya dolaşmak) kelimesinin tersten yazılışı ' )kamşalod ayev( kamnalod anığaya' diziliminde gösterilir.