alın (veya alnının) teri ile kazanmak

alın (veya alnının) teri ile kazanmak

hak ederek, çalışarak, emek vererek kazanmak: “Ama ekmeklerini alınlarının teri ile kazanan, yalan dolan bilmeyen ... gönülleri geniş insanlar yetiştiriyordu.” -M. Ş. Esendal.


alın (veya alnının) teri ile kazanmak ile benzer kelimeler

alın teri

a. Emek: “Senden , benden göz nuru.” -A. N. Asya.

alın teri dökmek

çok emek vermek, zahmetli bir iş görmek: “Doğrusu çok alın teri döktük amma değerdi / Neşe veren kasvetimiz yorgunluğu giderdi” -E. B. Koryürek.

ün almak (veya kazanmak veya salmak veya yapmak)

ünü herkesçe bilinmek ve her yerden duyulmak: “Dünyaca ün almış Mark Twain Derneğinin fahri üyeliğini aldığını duyunca...” -S. F. Abasıyanık. “Ramazan, sertliği, zulmü ile ün salmış bir kabadayı idi.” -H. E. Adıvar.

kalp (veya kalbini) kazanmak (veya fethetmek)

ince bir davranış veya güzel bir sözle birinin sevgisini kazanmak, ilgisini çekmek: “Hele düzmece şehzadenin kadife pantolonuyla sivri güzel çehresi derhâl kadının kalbini kazandı.” -R. N. Güntekin.

alnının akıyla

ayıplanacak bir duruma düşmeden, şerefiyle başarı göstermiş olarak: “Bütün savaşlardan çıkmış bir denizci. Hiç yenik düşmemiş.” -Z. Selimoğlu.

alnının kara yazısı

kötü kaderi, kötü talihi: “Alnımın ne kara yazısı varmış.” -H. R. Gürpınar.

al ile aslan tutulur, güç ile sıçan tutulmaz

“bir kimse zekâsını kullanarak kendisinden güçlü olan yaratığı yenebilir ancak gücünü kullanarak kendisinden daha güçsüz ama zeki olan bir yaratığın üstesinden gelemez” anlamında kullanılan bir söz.

ana ile kız, helva ile koz

“ana ile kız, koz helvasının içindeki cevizle helva gibidirler, birbirlerinden kesinlikle ayrılmazlar” anlamında kullanılan bir söz.


"alın (veya alnının) teri ile kazanmak" karakter analizi

  • alın (veya alnının) teri ile kazanmak, 37 karakter ile yazılır.
  • a harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'a', 'l', 'ı', 'n', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'a', 'l', 'n', 'ı', 'n', 'ı', 'n', ')', ' ', 't', 'e', 'r', 'i', ' ', 'i', 'l', 'e', ' ', 'k', 'a', 'z', 'a', 'n', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
  • alın (veya alnının) teri ile kazanmak kelimesinin tersten yazılışı ' kamnazak eli iret )nınınla ayev( nıla' diziliminde gösterilir.