kendini toparlamak (veya toplamak)

kendini toparlamak (veya toplamak)

1) herhangi bir konuda eskiden kötü olan durumunu düzeltmek: “Bir zamanlar benim de onların arasında bulunduğumu söyleyecek gibi oluyor fakat hemen kendimi toparlıyordum.” -Ö. Seyfettin. 2) bir konuda dikkatini yoğunlaştırmak: “Tanıdığı hastanelerden birini tarif etmek için tekrar kendini toplamaya çalıştı.” -P. Safa. 3) sağlığına kavuşmak: “Geçen sene bir buçuk şişe içti, biraz kendini toparladı.” -M. Ş. Esendal. 4) çeki düzen vermek: “Seyfi, derhâl kendini topluyor ve hürmetle eğilerek uzaktan başıyla kadına bir selam veriyor, kadın mukabele ediyor.” -E. M. Karakurt.


kendini toparlamak (veya toplamak) ile benzer kelimeler

derleyip toplamak (veya toparlamak)

dağınık olan şeyleri bir araya getirip düzenlemek, düzene sokmak: “Selim çekinerek girdi. Filiz dikişini derleyip topladı, yer gösterdi.” -O. Rifat. “Söylediklerini derleyip toparlamak, bir sonuca varmak işi okuyucusuna düşüyor.” -N. Cumalı.

alaka (veya alakasını) çekmek (veya toplamak veya uyandırmak)

ilgi çekmek: “Bu sahneyi mangalın başında Havva Hanım bize kaç defa tekrar etti, hatırlayamam. Ama her defasında bizde büyük bir alaka uyandırıyordu.” -H. E. Adıvar. “Yahu, biz bu hanımın sadece elini öpebilmek için ne yapacağımızı bilemez ve alakasını çekemezdik.” ...

aklını başına almak (veya toplamak veya devşirmek)

akılsızca davranışlarda bulunmaktan kendini kurtarmak: “Burası Ankara değil, aklını başına al, uslu otur.” -R. H. Karay.

toparlamak

(-i) 1. Bir araya getirmek, toplu bir duruma sokmak: “Bir gün okulda işgal eylemi olmuş, bütün öğrencileri toparlamışlar.” -A. Ümit. 2. Neler üzerinde durulacağını hatırlayıp bir araya getirmeye çalışmak: “Bildiği bütün Fransızcayı toparlayarak vitrindeki kra...

(bir işe) kendini vermek (veya vurmak veya çalmak)

bir şeye bütün varlığıyla bağlanmak, başka her şeyle ilgisini kesip tek şeyle aşırı ölçüde ilgilenmek: “Sattım dükkânı, verdim kendimi tiyatroculuğa.” -N. Hikmet.

kendini (veya birini) temize çıkarmak (veya çıkartmak)

huk. aklandırmak: “Sonra kendini büsbütün temize çıkartmak için üstünün ve eşyasının aranmasını istedi.” -R. N. Güntekin.

bilmem hangi (veya kaç veya kim veya nasıl veya ne)

önemli veya anlatılması gerekli görülmeyen şeyler için kullanılan bir söz: Bilmem hangi dairede kâtipmiş.

eşi benzeri (veya manendi veya menendi) olmamak (veya bulunmamak veya yok)

benzeri olmamak: “Allah rahmet eylesin, eşi menendi bulunmaz bir adamdı Nazmi Albay.” -A. Ümit. “Bir iki çıkışı, Arap Kadir'in bir eşi benzeri bulunmadığı gerçeğini ortaya koymuştu.” -K. Korcan. “Bizim dairenin müdürünün bir eşi benzeri daha yoktur.” -M. ...


"kendini toparlamak (veya toplamak)" karakter analizi

  • kendini toparlamak (veya toplamak), 34 karakter ile yazılır.
  • k harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'k', 'e', 'n', 'd', 'i', 'n', 'i', ' ', 't', 'o', 'p', 'a', 'r', 'l', 'a', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 't', 'o', 'p', 'l', 'a', 'm', 'a', 'k', ')', şeklindedir.
  • kendini toparlamak (veya toplamak) kelimesinin tersten yazılışı ' )kamalpot ayev( kamalrapot inidnek' diziliminde gösterilir.