eklem bacaklılar

eklem bacaklılar

ç. a. hay. b. Birbirine eklenmiş halkalardan oluşan, böcekler, örümcekler, kabuklular, çok ayaklılar vb. bölümlere ayrılan hayvan sınıfı, eklemliler.


eklem bacaklılar İng. arthropods

(Yun. arthron: eklem; pous: ayak) Sölomlu hayvanların, birincil ağızlılar (Protostomia) filumundan, vücutları baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölgeye ayrılmış, her bölge çeşitli sayıda bölütlerden oluşan, bölütlere bağlı olan ekstremiteler de daima eklemli parçalardan yapılmış olan, kan birincil ve ikincil karın boşluklarının birleşmesinden meydana gelen genel bir vücut boşluğu ya da kan boşluğu (hemosöl) içinde dolaşan, derileri zaman zaman atılan kitin bir örtü ile kaplı olan, petek gözleri gelişmiş, ayrı eşeyli, kara, su ve havada yaşayan, bir milyon kadar türü bulunan, ilkel eklem bacaklılar (Malacopoda) ve gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) olmak üzere iki alt dala ayrılan geniş bir dal.


eklem bacaklılar Lat. Arthropoda

Sölomlu hayvanların birincil ağızlılar (Protostomia) filumundan, vücutları baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölgeye ayrılmış, her bölge çeşitli sayıda bölütlerden oluşan, bölütlere bağlı olan ekstremiteler daima eklemli parçalardan yapılmış olan, kan birincil ve ikincil karın boşluklarının birleşmesinden meydana gelen genel bir vücut boşluğu veya kan boşluğu (hemosöl) içinde dolaşan, derileri zaman zaman atılan kitin bir örtüyle kaplı olan, petek gözleri gelişmiş, ayrı eşeyli, kara, su ve havada yaşayan, bir milyon kadar türü bulanan, ilkel eklem bacaklılar (Malacopoda) ve gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) olmak üzere iki alt dala ayrılan geniş bir şube.


eklem bacaklılar İng. arthropods, arthropod

Hayvanlar aleminin Artropoda şubesinde bulunan, sinek, arahnid ve kabukluları içeren, birçok türü insan ve hayvanlarda parazitlenen veya insan ve hayvanlarda önemli hastalıklara neden olan organizmalara taşıyıcılık yapan zoolojik grup. Bu gruptaki canlılar sölomlu hayvanların birincil ağızlılar (Protostomia) filumundan, vücutları baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölgeye ayrılmış, her bölge çeşitli sayıda bölütten oluşan, bölütlere bağlı ekstremitelerde daima eklemli parçalardan yapılmış olan, derileri zaman zaman atılan bir kitinle örtülü olan, petek gözleri gelişmiş, ayrı eşeyli, kara, su ve havada yaşayan, bir milyon kadar türü bulunan, ilkel eklem bacaklılar (Malacopoda) ve gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) olmak üzere iki alt dala ayrılmaktadır, artropod, Arthropoda.


eklem bacaklılar ile benzer kelimeler

eklem bacaklılar bilimi

İng. arthropodology

(Yun. arthron: mafsal; pous: ayak; logos, bilim) Omurgasız hayvanlardan eklem bacaklıları inceleyen bilim dalı. Artropodoloji.


İng. arthropodology

Omurgasız hayvanlardan eklem bacaklıları...

gerçek eklem bacaklılar

Lat. Euarthropoda

(Yun. eu: iyi; arthron: eklem; pous: ayak) Sölomlu hayvanlardan, birincil ağızlılar (Protestomia) filumunun, eklem bacaklılar (Arthropoda) dalından, bölüt sınırları dıştan belli olan, çizgili kasları bölütlerde gruplar hâlinde bulunan, e...

gerçek-eklem bacaklılar

Dgr. Yun. eu, arthron, pous

(Euarthropoda), (Yun. eu = iyi, Yun.arthron=eklem, pous = ayak) Sölomlu hayvanlardan birincil-ağızlılar (Protostomia) familyasının eklembacaklılar (Arthropoda) dalına giren bir alt-dalı. Bölüt sınırları dıştan bellidir. Eklemli e...

ilkel eklem bacaklılar

Lat. Malacopoda

(Yun. malakos: yumuşak; pous: ayak) Çok hücrelilerden (Metazoa), birincil ağızlılar (Protostomia) filumunun, eklem bacaklılar (Arthropoda) dalından, vücut bölütleri dıştan belirsiz, ekstremiteleri eklemsiz olan, onikoforlar (Onycophora) ve...

taşıyıcı eklem bacaklılar

İng. arthropod vectors

Hastalık yapıcı organizmaları bir konaktan diğerine veya cansız bir rezervuardan canlı bir konağa taşıyan eklem bacaklılar.

çok bacaklılar

İng. myriapods, centipedes and millipedes

(Yun. myris: on bin; pous: ayak) Birincil ağızlılardan eklem bacaklılar (Arthropoda) dalının, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalından, vücutları baş ile benzer bölütleri kapsayan uzun bir gövdeden yapılm...

eş bacaklılar

ç. a. hay. b. Denizlerde, karalarda ve tatlı sularda, başka hayvanların asalağı, asalakların ara konakçısı veya özgür olarak yaşayan kabuklular takımı.

kafadan bacaklılar

ç. a. hay. b. Yumuşakçaların, baş bölgelerinde sert bir gagası ve çekmenli sekiz kolu bulunan önemli bir sınıfı: Mürekkep balığı ve ahtapot dandır.


Lat. Cephalopoda

Yumuşakçalar (Mollusca) şubesinden, başlarını...


"eklem bacaklılar" karakter analizi

  • eklem bacaklılar, 16 karakter ile yazılır.
  • e harfi ile başlar, r harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'e', 'k', 'l', 'e', 'm', ' ', 'b', 'a', 'c', 'a', 'k', 'l', 'ı', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
  • eklem bacaklılar kelimesinin tersten yazılışı ' ralılkacab melke' diziliminde gösterilir.

(a,b,c,e,k,l,m,r,ı) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

yüzme bacakları
İng. swimmeret legs

Eklem bacaklı hayvanların karın bölgesinde bulunan ve yüzmeye yarayan bacaklar.


yardımcı benlik
İng. auxilary ego

Benliği geliştirmek ya da gereksinmelerini karşılamakta yardımı sağlamak için başka bir

yardımcı bellek
İng. auxiliary memory

bk. dış bellek.


İng. auxiliary storage
mercek tablası
İng. lens turret, turret

Sinema/TV. Birden çok merceği olan alıcılarda bu mercekleri taşıyan ve çe

mayısböcekleri
İng. may beetles

Otçul özellikleri dolayısıyle daha çok bitki sağlığı yönünden önem taşıyan ve asalakbilim