gerçek-eklem bacaklılar

gerçek-eklem bacaklılar Dgr. Yun. eu, arthron, pous

(Euarthropoda), (Yun. eu = iyi, Yun.arthron=eklem, pous = ayak) Sölomlu hayvanlardan birincil-ağızlılar (Protostomia) familyasının eklembacaklılar (Arthropoda) dalına giren bir alt-dalı. Bölüt sınırları dıştan bellidir. Eklemli ekstremiteleri vardır. Kasları çizgili tip olup bölütlerde gruplar halinde bulunur. Kabuklular (Crustacea), örümceğimsiler (Arachnoidea), çokbacaklılar (Myriapoda), böcekler (İnsecta) olmak üzere 4 sınıfı. vardır.


gerçek-eklem bacaklılar ile benzer kelimeler

gerçek er, ( gerçek erenler, gerçek (II), gerçekler )

Veli, mürşidi kâmil, ârif, ermişler.

çok bacaklılar

İng. myriapods, centipedes and millipedes

(Yun. myris: on bin; pous: ayak) Birincil ağızlılardan eklem bacaklılar (Arthropoda) dalının, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalından, vücutları baş ile benzer bölütleri kapsayan uzun bir gövdeden yapılm...

eş bacaklılar

ç. a. hay. b. Denizlerde, karalarda ve tatlı sularda, başka hayvanların asalağı, asalakların ara konakçısı veya özgür olarak yaşayan kabuklular takımı.

kafadan bacaklılar

ç. a. hay. b. Yumuşakçaların, baş bölgelerinde sert bir gagası ve çekmenli sekiz kolu bulunan önemli bir sınıfı: Mürekkep balığı ve ahtapot dandır.


Lat. Cephalopoda

Yumuşakçalar (Mollusca) şubesinden, başlarını...

karından bacaklılar

ç. a. hay. b. Yumuşakçalardan, karınlarındaki etli, yassı pul biçimindeki uzantıları bacak gibi kullanarak ve sürünerek yürüyen salyangoz, sümüklü böcek vb.ni içine alan kabuklu hayvanlar sınıfı.

kök bacaklılar

ç. a. hay. b. Kök biçiminde, yalancı ayak denilen protoplazma uzantılarıyla hareketlenen, besinlerini bulan, amipleri, günsüleri, deliklileri ve ışınlıları içine alan tek hücrelilerden bir sınıf.

uzun bacaklılar

ç. a. hay. b. Sulak yerlerde yaşayan, uzun bacaklı kuşlar takımı.

acı gerçek

, -ği

a. 1. İstenmediği hâlde karşılaşılan sıkıntılı durum. 2. Kaçınılmaz durumlar.


"gerçek-eklem bacaklılar" karakter analizi

  • gerçek-eklem bacaklılar, 23 karakter ile yazılır.
  • g harfi ile başlar, r harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'g', 'e', 'r', 'ç', 'e', 'k', '-', 'e', 'k', 'l', 'e', 'm', ' ', 'b', 'a', 'c', 'a', 'k', 'l', 'ı', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
  • gerçek-eklem bacaklılar kelimesinin tersten yazılışı ' ralılkacab melke-keçreg' diziliminde gösterilir.