cevap ünlemi

cevap ünlemi

Bir konuyu ve bununla ilgili bir soruyu uygun görme, onaylama veya karşı çıkma anlamlarında kullanılan ünlemler: evet!, elbette, Hay hay!, öyle ya! vb. Hay hay! dediğiniz gibi yaparım. Elbette, sizinle birlikte gelebiliriz. Öyle ya, bu konuyu daha sonra görüşecektik. Hayır sizinle birlikte gitmeyeceğim vb.


cevap ünlemi

Azerbaycan Türkçesi: täsdig ädati; Türkmen Türkçesi: cogaap sözi; Gagauz Türkçesi: kayıllıkduygucusu; Özbek Türkçesi: *tasdiq undovi; Uygur Türkçesi: cavap imliqliri ~ tästiqläş imliqliri;Tatar Türkçesi: raslau imlik ~ *söylämneň çinarlıqqa mönäsäbäten belderüçe modal' süz; Başkurt Türkçesi: yawap imliği; Kmk: *gertileygen cawaplı ünlük; Krç.-Malk.:cuwaplawçu (howlawçu) mejdometiye ~ razılıknı bildirgen mejdometiye; Nogay Türkçesi: yawap ün sözî; Kazak Türkçesi: *könil-küy-işarat odagayları; Kırgız Türkçesi: cay sırdık söz ~ coop sırdık söz; Alt:: t'aratkan kıygılu; Hakas Türkçesi: çöpsînîs hıygılas; Tuva Türkçesi: pa'dıtkaar algı sözü (ayan sözü); Şor Türkçesi: *çaratkan kıygı; Rusça: utverditelnoyemejdometiye


cevap ünlemi ile benzer kelimeler

duygu ünlemi

Osm. teessürî nida

(Derleme.. duygu ifade eden ünlem, duygulanma edatı, dokuncalı nida) Şaşırma, acı ve acıma, sevinç, coşku bildiren ünlem : A!, ay!, vay!, eyvah!, o!, of!, yaşa!, Aferin! vb.

seslenme ünlemi

Çağırmaya, haber vermeye ve cümledeki seslenmeyi güçlendirmeye yarayan ünlemler: A!, a beyim!; Doktor! Sesi hırçındı. Doktor ise, inadına sakin ve pesten: Efendim, diye sordu (T. Buğra, Yalnızlar. s. 232). || Ey Rab, ey Rab, neden hafızayı mahvetmedin? (Y. K. Karaosmanoğlu, Er...

alerjik cevap

İng. allergic response

Vücuda alınan ilaç veya metabolitlerinin proteinlerle birleşerek antijenik bir özellik kazanmalarından sonra aynı ilacın tekrar alınması durumunda ortaya çıkan immün aracılı aşırı duyarlılık durumu.

anamnestik cevap

İng. anamnestic response

İkincil antijen inokülasyonundan sonra, ilk bağışıklamadan çok daha hızlı ve güçlü olarak ortaya çıkan bağışık cevap.

bağışık cevap

İng. immune response

Bir antijen varlığında, T ve B lenfositler, makrofajlar ve birçok hücrenin işlevinin etkin olduğu, bağışıklık sisteminin vermiş olduğu cevap, immün cevap.

bağışık cevap genleri

İng. immune response genes, ir genes

Büyük doku uyuşum kompleksi içinde bulunan genler, bir antijene karşı tüm düzeylerde verilen immün cevabı tanımlayan genler.

birincil bağışık cevap

İng. primary immune response

Verilen bir antijenle ilk defa karşılaşan konakta oluşan nispeten zayıf bağışık cevap.

cevap

, -bı Ar. cev¥b

a. (ceva:bı) Bir soruya, bir isteğe, bir söz veya yazıya verilen karşılık, yanıt: “Çocuklara verecek cevabı her zaman vardı.” -A. Kutlu.


(< Ar. cevâb)


Cevap, ...


"cevap ünlemi" karakter analizi

  • cevap ünlemi, 12 karakter ile yazılır.
  • c harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'c', 'e', 'v', 'a', 'p', ' ', 'ü', 'n', 'l', 'e', 'm', 'i', şeklindedir.
  • cevap ünlemi kelimesinin tersten yazılışı ' imelnü pavec' diziliminde gösterilir.

cevap ünlemi - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
c4
e1
v7
a1
p5
ü3
n1
l1
e1
m2
i1
Toplam puan değeri27