(birinin) zihnini çelmek

(birinin) zihnini çelmek

1) bir kimseyi yanıltmak, yanlış yola sürüklemek; 2) baştan çıkarmak.


(birinin) zihnini çelmek ile benzer kelimeler

çelmek çelmek

Harman savrulurken, tanelerin üzerindeki çelmikleri yaba ile almak.

(birinin) aklını çelmek

1) niyetinden, kararından caydırmak: “Böyle olursa zamanla kızının aklını çelmek kolaylaşırdı.” -N. Cumalı. 2) ayartmak, baştan çıkarmak: “Hasan gelip Reha Bey'in, beni filan gazinoda beklediğini söyleyerek aklımı çeliyordu.” -O. C. Kaygılı.

(birinin) fikrini çelmek

kandırmak, düşüncesini değiştirtmek, ikna etmek: “Belki bir yolunu buluruz da kızın fikrini çeleriz, diyormuş.” -S. F. Abasıyanık.

(bir şey birinin) zihnini bulandırmak

kuşkuya düşürmek.

(bir şey birinin) zihnini kurcalamak (veya tırmalamak)

1) bir şey sık sık hatırlanıp insanı düşündürmek: “Beni sevmiyor, yeniden zihnimi kurcalamak, sinirlerimi üzüntü içinde bırakmak istiyor.” -E. İ. Benice. 2) çözülmesi gerekli bir konu üzerinde durmak.

çelik çelmek

Başını örtüyle sarmak.

çelmek

, -er

(-i) 1. Ayak uzatarak birisini düşürmek. 2. Yolundan çevirmek, engel olmak, engellemek: “En tutulmaz penaltıları çeler ama bazen de bakarsın, bacak arasında en olmayacak golleri yerdi.” -H. Taner. 3. Örtü vb.ni örtünüp iki ucunu bağlamak. 4. Bir şeyin kenar...

gönlünü çelmek

1) kandırmak, yola getirmek, aşkını kazanmak: “Nice beyler, paşalar onun peşinde yıllarca dolaşmışlar, onun için her türlü çareye başvurmuşlardı.” -Y. K. Karaosmanoğlu. 2) kendi yanına çekmek, sempatisini kazanmak: “İlk tanıştığımız günden beri bana karşı gösterdiği...


"(birinin) zihnini çelmek" karakter analizi

  • (birinin) zihnini çelmek, 24 karakter ile yazılır.
  • ( harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • '(', 'b', 'i', 'r', 'i', 'n', 'i', 'n', ')', ' ', 'z', 'i', 'h', 'n', 'i', 'n', 'i', ' ', 'ç', 'e', 'l', 'm', 'e', 'k', şeklindedir.
  • (birinin) zihnini çelmek kelimesinin tersten yazılışı ' kemleç ininhiz )ninirib(' diziliminde gösterilir.