(birinin veya birilerinin) takdirini kazanmak

(birinin veya birilerinin) takdirini kazanmak

bir kimse veya bir topluluk tarafından beğenilmek: “İhtimal ki senin alın yazında şunlar yazılıydı: Âlemin saygı ve takdirini kazanmış bir adam olacaksın.” -Y. K. Karaosmanoğlu.


(birinin veya birilerinin) takdirini kazanmak ile benzer kelimeler

(birinin veya birilerinin) ağzına düşmek

dile düşmek: “Doğrusu ben ne güzelliğimin ne de ilmimin kimsenin ağzına düşmesine razı değilim.” -E. İ. Benice.

ün almak (veya kazanmak veya salmak veya yapmak)

ünü herkesçe bilinmek ve her yerden duyulmak: “Dünyaca ün almış Mark Twain Derneğinin fahri üyeliğini aldığını duyunca...” -S. F. Abasıyanık. “Ramazan, sertliği, zulmü ile ün salmış bir kabadayı idi.” -H. E. Adıvar.

kalp (veya kalbini) kazanmak (veya fethetmek)

ince bir davranış veya güzel bir sözle birinin sevgisini kazanmak, ilgisini çekmek: “Hele düzmece şehzadenin kadife pantolonuyla sivri güzel çehresi derhâl kadının kalbini kazandı.” -R. N. Güntekin.

(bir söz, birilerinin) ağzında çalkalanmak

üzerinde çok konuşulmak: “Fakat bütün memleketin ağzında çalkalanan bu evlerin anha minha 5000 liradan fazlaya çıkmayacağı.” -S. F. Abasıyanık.

(birinin) sırtından (para) kazanmak

para kazanmak için birini kullanmak: “Benim bu marifetimi bilmeyenlerle bahse girip sırtımdan para kazanan açıkgözler bile oldu.” -H. Taner.

bilmem hangi (veya kaç veya kim veya nasıl veya ne)

önemli veya anlatılması gerekli görülmeyen şeyler için kullanılan bir söz: Bilmem hangi dairede kâtipmiş.

eşi benzeri (veya manendi veya menendi) olmamak (veya bulunmamak veya yok)

benzeri olmamak: “Allah rahmet eylesin, eşi menendi bulunmaz bir adamdı Nazmi Albay.” -A. Ümit. “Bir iki çıkışı, Arap Kadir'in bir eşi benzeri bulunmadığı gerçeğini ortaya koymuştu.” -K. Korcan. “Bizim dairenin müdürünün bir eşi benzeri daha yoktur.” -M. ...

tetikte (veya tetik) olmak (veya beklemek veya bulunmak veya durmak)

her an uyanık ve hazır bulunmak: “Güldane tehlikeyi sezmiş gibi tetikte.” -T. Buğra. “Onun sakinliği etrafta tetikte bekleyen karısına, çocuklarına da geçti.” -N. Cumalı. “Hele kendini güçlü hissederse tetik ol, basbayağı saldırganlaşır.” -A. İlhan.


"(birinin veya birilerinin) takdirini kazanmak" karakter analizi

  • (birinin veya birilerinin) takdirini kazanmak, 45 karakter ile yazılır.
  • ( harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • '(', 'b', 'i', 'r', 'i', 'n', 'i', 'n', ' ', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'b', 'i', 'r', 'i', 'l', 'e', 'r', 'i', 'n', 'i', 'n', ')', ' ', 't', 'a', 'k', 'd', 'i', 'r', 'i', 'n', 'i', ' ', 'k', 'a', 'z', 'a', 'n', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
  • (birinin veya birilerinin) takdirini kazanmak kelimesinin tersten yazılışı ' kamnazak iniridkat )ninirelirib ayev ninirib(' diziliminde gösterilir.