(bir şeye) merak sarmak (veya duymak veya salmak)

(bir şeye) merak sarmak (veya duymak veya salmak)

bir şeyi edinme, yapma veya onunla uğraşma isteğine kapılmak, bir şeye eğilim duymak: “Bu adama, her gördüğüm vakit, merhamet ve korku ile karışık bir merak duyuyordum.” -R. N. Güntekin. “Miralay beyimiz, emekli olduktan sonra komisyonculuğa kalkan veya cins tavuk yetiştirmeye merak salan soydan değildir.” -H. Taner.


(bir şeye) merak sarmak (veya duymak veya salmak) ile benzer kelimeler

(bir kimseye, bir şeye) ihtiyaç duymak

o kimse veya şey gerekli saymak.

(bir şeyin, bir kimsenin) etrafını almak (veya sarmak)

çevresinde toplanmak, ortaya almak, kuşatmak: “Ön arabanın karşısına geçerler, bohçacı ve yazmacı kadınların tuhaflığa vurarak etrafını alırlar.” -R. H. Karay. “Herkes etrafımı sarmış, beni hararetle tebrik ediyorlardı.” -N. F. Kısakürek.

bin tasa (veya merak) bir borç ödemez

“borçlu ne denli üzülürse üzülsün borç sıkıntısından kurtulamaz” anlamında kullanılan bir söz.

(bir şeye veya bir kimseye) yazık olmak

boş yere zarar verilmek: Masrafa yazık oldu. Adama yazık oldu.

(bir şeyi veya bir şeye) nişan koymak

ileride tanıyabilmek veya ölçebilmek için bir şeyin durumunu, onun herhangi bir özelliğini akılda tutmak veya iz bırakmak: Dönüşte yolumuzu şaşırmamak için şu çifte kavakları nişan koymuştuk.

(birine veya bir şeye) taş çıkarmak (veya çıkartmak)

biri ötekinden özellik, yetenek vb. bakımından üstün olmak: “Zaten yol boyunca hem lezzetli hem de buzdolabına taş çıkartacak sulardan geçeceğiz.” -N. F. Kısakürek.

(bir şeyi) merak etmek

1) anlamak veya öğrenmek istemek: “Hiç merak etmezdim, yine de öğrenirdim dedikoduları.” -A. Kutlu. 2) kaygılanmak: “Hele okuyanı, araştıranı hatta sadece neler oluyor diye merak edeni hiç yoktu aralarında.” -T. Buğra.

ayağa salmak, (ayaklara salmak)

Ayak altında bırakmak, ayak altına atmak.


"(bir şeye) merak sarmak (veya duymak veya salmak)" karakter analizi

  • (bir şeye) merak sarmak (veya duymak veya salmak), 49 karakter ile yazılır.
  • ( harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • '(', 'b', 'i', 'r', ' ', 'ş', 'e', 'y', 'e', ')', ' ', 'm', 'e', 'r', 'a', 'k', ' ', 's', 'a', 'r', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'd', 'u', 'y', 'm', 'a', 'k', ' ', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 's', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', ')', şeklindedir.
  • (bir şeye) merak sarmak (veya duymak veya salmak) kelimesinin tersten yazılışı ' )kamlas ayev kamyud ayev( kamras karem )eyeş rib(' diziliminde gösterilir.