(bir şey, bir şeyi) ağır basmak

(bir şey, bir şeyi) ağır basmak

1) taşıdığı özellikler üstün gelmek: “Yerli halıları gördüm; koyu sıcak kırmızılarla diri maviler ağır basıyordu.” -B. R. Eyuboğlu. 2) bir işte gücü ve etkisi üstün gelmek: “Peki deyişleri de akılları yattığı için değil, korkuları ağır bastığı için oldu.” -T. Buğra.


(bir şey, bir şeyi) ağır basmak ile benzer kelimeler

(bir şey başka bir şeyi) mumla aratmak

daha kötü olan yeni bir şey, bir durum, bir kimse, pek iyi olmayan eskisini aratmak.

(biri veya bir şey) bir yana dünya bir yana

bir varlığa çok değer verildiğini anlatmak için kullanılan bir söz: “Mercan Usta bir yana dünya bir yana.” -Halikarnas Balıkçısı.

(bir şeyi) bir köşeye atmak

gerektiğinde kullanılmak için bir yere koymak.

(bir şeyi veya bir şeye) nişan koymak

ileride tanıyabilmek veya ölçebilmek için bir şeyin durumunu, onun herhangi bir özelliğini akılda tutmak veya iz bırakmak: Dönüşte yolumuzu şaşırmamak için şu çifte kavakları nişan koymuştuk.

(bir yeri veya bir şeyi) tozpembe görmek

aşırı iyimser olmak: “Fakat aynı adamın bütün sıkıntılarına rağmen, kara ufukları tozpembe gördüğü ... anlar da vardır.” -Ş. Rado.

izin basmak, (izine basmak)

Birisinin yolunda gitmek, izinde yürümek, izini takip etmek.

ağır basmak

ağırlık olarak fazla gelmek.


bk. ağır (II).

ağır ağır

zf. 1. Yavaş yavaş: “Ağır ağır ve tane tane konuşuyorlar.” -N. F. Kısakürek. 2. Dikkatli ve özenli bir biçimde: “Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden.” -A. Haşim. 3. Dolu dolu: Ağır ağır bir kilo gelir.


"(bir şey, bir şeyi) ağır basmak" karakter analizi

  • (bir şey, bir şeyi) ağır basmak, 31 karakter ile yazılır.
  • ( harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • '(', 'b', 'i', 'r', ' ', 'ş', 'e', 'y', ',', ' ', 'b', 'i', 'r', ' ', 'ş', 'e', 'y', 'i', ')', ' ', 'a', 'ğ', 'ı', 'r', ' ', 'b', 'a', 's', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
  • (bir şey, bir şeyi) ağır basmak kelimesinin tersten yazılışı ' kamsab rığa )iyeş rib ,yeş rib(' diziliminde gösterilir.