zarf-fiil

zarf-fiil

a. db. Zarf olarak kullanılan fiil soyundan kelime, ulaç, durum ulacı, bağ-fiil, sıla sıygası: Koşarak geldi. Düşünmeden söyledi.


zarf-fiil İng. gerund

Cümlede yüklemin anlamını çeşitli yönlerden etkileyen ve fiilden -(y)A, -(y)I, -(y)ArAk, -DIktA, -ken, -mA, - dAn, -mAksIzIn,-(y)IncA -(y)Ip, -DIkçA gibi belirli bazı eklerle yapılan, kişi ve zaman belirtmeden soyut bir hareket kavramı anlatan, bir esas fiilden sonra gelerek yardımcı fiillerle birleşik fiiller kuran ve zarf olarak fiilin anlamını, zaman ve yer bakımından tamamlayan kelime: Ama Güldane dönüp bakmadı bile (T. Buğra, Yağmur Beklerken s. 122). Nabi bey, Gazi’nin olayları ve durumları gelişirken önemsemediğini; gücüne ve kavrayış hızına sınırsız güveni ile son anları beklemekten hoşlandığını söylüyordu (T. Buğra, göst.e., s.201). Bir sene evvel yazdığınızı öbür sene okurken, ne kadar değiştiğinizi anlayarak hayretler içinde kalacaksınız...(Ö. Seyfettin, Harem: Ashab-ı Kehfimiz, s. 11). Çünkü gerçek Türkçeciler, yukarıda nasıl olduğunu ve ne güzel yürüdüğünü kısaca izah ettiğimiz, milletin zevkine ve sevgisine yedire yedire işlenen millî kelimeler ve millî söyleyişler anlayışıdır (N. S. Banarlı, Türkçenin Sırları: Altın Tavuk Hikâyesi, s. 59). Şimdi ancak kendisinin tasavvur ettiği şekilde geçmiş bu zamanlar millî bir mevcudiyetin şiiriyle canlandırıldıkça millî tarihimiz duyuluyor (A. Ş. Hisar, Ahmet-Haşim-Yahya Kemal’e veda: Şiir ve Tarih, s. 195). Daha tan yeri ışımadan, ortalıkta ses seda yokken oluktan dökülen suyun sesi büyür, ormanın uğultusuna karışırken Ali yataktan çıktı, atın yanına varır varmaz ağzını açıp baktı (Yaşar Kemal, Ortadirek, s. 41) vb. bk. zarf-fiil ekleri.


zarf-fiil ile benzer kelimeler

açıklayıcı zarf tümleci

İng. appositiv

Bir cümlede zarf tümlecinden sonra gelerek onu daha belirgin duruma getirmek ve açıklamak için kullanılan ve yine zarf durumunda olan kelime ya da kelime grubu: Bir gün ikindiye doğru daireye uğrayan Behçet Bey, kendisini Mabeynden istedikler...

astarlı zarf

a. İç yüzüne ince bir kâğıt geçirilmiş zarf.

bağlaç zarf

Fr. adverbe conjonctif

Bununla beraber, buna rağmen gibi hem bağlaç hem zarf görevinde olan söz.

bağlama zarf-fiili

a. db.

basit zarf

İng. simple adverb

Kök veya gövde durumunda olan ve tek kelimeden oluşan zarf. Bunların bir kısmı asıl zarftır. Bir kısmı da başka bir kelime sınıfından alınarak zarf olarak kullanılan sözlerdir: akşam (geliriz), belki (değişir), az (yemiş), en (güzel iş), ...

birleşik zarf

İki veya daha çok kelimenin birleşip, kaynaşması ile oluşan zarf: akşamüstü görüştüler. Size yarın akşam üzeri uğrasın. Kardeşim biraz rahatsızdır. Bugün ne olacağı bilinmiyor. İnsan iyi düşümeli. Öyle ileri geri konuşmamalı. İstanbul’a günübirliğine gidip döndü vb.

dışbükey zarf

bk. dışbükey örtü.

dolaylı zarf

bk. Zarf.


"zarf-fiil" karakter analizi

  • zarf-fiil, 9 karakter ile yazılır.
  • z harfi ile başlar, l harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'z', 'a', 'r', 'f', '-', 'f', 'i', 'i', 'l', şeklindedir.
  • zarf-fiil kelimesinin tersten yazılışı ' liif-fraz' diziliminde gösterilir.

(a,f,i,l,r,z) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

zürafagiller

ç. a. hay. b. Örnek hayvanı zürafa olan, geviş getiren memeliler familyası.


İng.<
Zülfizar
Köken: Far.

Cinsiyet: Kız bk. Zülfüzar

Zülfiyar
Köken: Far.

Cinsiyet: Kız bk. Zülfüyar

Zülfikarköy

Iğdır ili, Taşburun bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

zülfikar

Makas


Zülfikar Ar. £u'l-fi®¥r

öz. a. Hz. Muhammed'in Hz. Ali'

zarf-fiil - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
z4
a1
r1
f7
f7
i1
i1
l1
Toplam puan değeri23