sinema

sinema Fr. cinéma

a. (sine'ma) 1. Herhangi bir hareketi düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini belirleme ve sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde, bir ekran veya perde üzerinde yansıtarak hareketi yeniden oluşturma işi. 2. Film göstermeye yarayan özel bir makineyle görüntülerin beyaz perdeye yansıtıldığı salon veya yapı: “Bir haber bırakıp mahallenin sinemasına girdi.” -S. F. Abasıyanık. 3. Güzel sanatların dalı olarak yansıtılmaya uygun olan filmleri gerçekleştirme ve yaratma sanatı, beyaz perde, yedinci sanat: “Sinemanın zevkimizi dışarıdan idare ettiği devirde yaşıyoruz.” -H. A. Yücel.

< Fr. cinema) sinema


sinema İng. cinema theatre (house), cinema, (ABD) theater, motion picture theater, movie house (theater), picture house, pictures, movies, 2-6. cinematography), kinema(tography), (ABD) motion picture,

Sinema 1. İzleyicilerin filmleri topluca görebilmeleri için özel olarak yapılmış yapı. 2. Herhangi bir devinimi, düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini saptama, sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde görüntülük üzerine yansıtarak devinimi yeniden oluşturma işi. 3. Bir ülkede sinemayı oluşturmak üzere gerekli kuruluşların tümü, sinema işleyimi (bk. sinema işleyimi). 4. Güzel sanatların bir dalı olarak sinema sanatı (bk. sinema sanatı). 5. Sinemayı oluşturmak için yapılan çalışmaların tümü, sinemacılık (bk. sinemacılık). 6. Bir ülkenin kendine özgü nitelikler taşıyan ulusal sineması. ("Sinema", sinematograf sözcüğünün kısaltmasıdır).


sinema ile benzer kelimeler

arı sinema

İng. pure cinema

Sinema Öbür sanatların etkisinden sıyrılmış, yabancı öğelerden arınmış, salt sinemaya özgü bir dil ve anlatımın geliştirilmesi gerektiğini savunan görüş.

bilimsel sinema

İng. scientific cinematography

Sinema Sinemanın, bilimsel filmler gerçekleştirmekle uğraşan kolu.

çağdaş sinema

İng. contemporary cinema

Sinema Günümüze en yakın dönemde ortaya konulan, sinemanın en son gelişmelerini yansıtan ürünlerden oluşan sinema; genellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki dönemi kapsar.

çok salonlu sinema

Fr. multisalles, complexes

Sinema Aynı yapıda bir arada bulunan, genellikle büyük sinema salonlarının küçük salonlara bölünmesinden oluşan sinema salonları topluluğu.

dolaysız sinema

İng. direct cinema, uncontrolled cinema

Sinema Sinema ile televizyon çalışma yöntemlerinin bağdaştırılmasıyla ortaya çıkan sinema akımı. 1960 sularında ABD ile Kanada'da, özellikle Flaherty'nin eski alıcı yönetmeni Richard Leacock'un ön ayak olmasıyl...

geleneksel sinema

İng. traditional cinema

Sinema Belirli kurallara, kalıplara bağlı, bunların dışına çıkamayan, genellikle yeniliklere kapalı, kurumlaşmış bir anlayışı yansıtan sinema.

Genç Sinema

bk. Yeni Sinema

gezici sinema

İng. travelling (ABD: traveling) film show

Sinema Çadırda, barakada, açık hava sinemalarında film göstermek üzere sürekli olarak yer değiştiren sinema oynatım kolu. Yerleşik sinemanın karşıtı.


"sinema" karakter analizi

  • sinema, 6 karakter ile yazılır.
  • s harfi ile başlar, a harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 's', 'i', 'n', 'e', 'm', 'a', şeklindedir.
  • sinema kelimesinin tersten yazılışı ' amenis' diziliminde gösterilir.

(a,e,i,m,n,s) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

sarınabilmek

(-e) Sarınma imkânı veya olasılığı bulunmak.

kara semenderi
Lat. Mertensiella luschani

Kuyruklu iki yaşamlılar (Urodela) takımından, vücutları oldukça kalın, 17 cm

yıldız yasemini

a. bit. b. Zakkumgiller familyasından her mevsim yeşil olma özelliğini koruyan odunsu bir bitki.

yatın kesimi
Fr. Métrotomie
vajinal smear
İng. vaginal smear

Posteriyör vajina forniksinde bulunan sekresyondan sitolojik muayene için alınan örnek.

sinema - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
s2
i1
n1
e1
m2
a1
Toplam puan değeri8