pastörizasyon

pastörizasyon Fr. pasteurisation

a. Süt, bira, meyve suyu vb. maddelerin bozulmasına yol açacak mikroorganizmaların yok edilmesi için özel aletlerde 75 °C'ye kadar ısıtılıp birdenbire soğutulması yoluyla uygulanan işlem.


pastörizasyon Fr. pasteurisation

Patojen mikroorganizmaların vejetatif biçimleriyle saprofit mikroorganizmaların % 90–99’unun yıkımlanmasının amaçlandığı, normal atmosfer basıncı altında olmadan yapılan ve dolayısıyla suyun kaynama sıcaklığı olan 100º C altında yapılan ısıl işlem uygulaması.


pastörizasyon İng. pasteurization

Patojen mikroorganizmaların vejetatif biçimleriyle saprofit mikroorganizmaların % 90–99’unun yıkımlanmasının amaçlandığı ısıl işlemleri.


pastörizasyon ile benzer kelimeler

açık pastörizasyon

İng. vat pasteurization

Çift cidarlı kazanlarda sütün 62.8 oC’de 30 dakika süreyle ısıtılması işlemi.

çabuk pastörizasyon

İng. high temperature short time pasteurization

Süt ve süt ürünlerinin pastörizasyonu için 71-74 oC’ de 15-40 saniye uygulanan ısıl işlem, yüksek sıcaklık kısa zaman pastörizasyonu, HTST.

devamlı pastörizasyon

İng. low temperature long time pasteurization

Yavaş pastörizasyon.

ultra-pastörizasyon

İng. ultra - pasteurization

Patojen mikroorganizmaların yıkımlanması amacıyla süt veya süt ürünlerinin 89-100 oC’ de uygun bir süre ısıtılması işlemi.

yavaş pastörizasyon

İng. low temperature long time pasteurization

Sütün 63-65 oC’de, 15-30 dakika süreyle tutulup hemen 5oC’ye soğutulmasından ibaret ısıl işlem, devamlı pastörizasyon, düşük sıcaklık uzun zaman pastörizasyonu, LTLT.


"pastörizasyon" karakter analizi

  • pastörizasyon, 13 karakter ile yazılır.
  • p harfi ile başlar, n harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'p', 'a', 's', 't', 'ö', 'r', 'i', 'z', 'a', 's', 'y', 'o', 'n', şeklindedir.
  • pastörizasyon kelimesinin tersten yazılışı ' noysazirötsap' diziliminde gösterilir.

pastörizasyon - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
p5
a1
s2
t1
ö7
r1
i1
z4
a1
s2
y3
o2
n1
Toplam puan değeri31