kınkanatlılar

kınkanatlılar İng. beetles

Birinci çift kanatları sert, boynuzsu, ikinci çift kanatları zarsı, ağız parçaları çiğneyici, tambaşkalaşma gösteren böcekler dizisi. (25.000 türü sayılmıştır. Bitkiler ve ev eşyası için zararlı olanlardan başka, az sayıda, insanlarla hayvanların dış asalağı olarak yaşayanları da vardır. Ayrıca kimi türleri, başka asalaklara, özellikle türlü solucanlara arakonakçı olarak önem taşırlar.)


kınkanatlılar İng. beetles

(Coleoptera), (Yun. koleos = kın, Yun.pteryx = kanat): Çokgözeli hayvanlardan eklembacaklılar (Arthropoda) dalının gerçek-eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt-dalının böcekler (İnsecta) sınıfının kanatlılar (Pterygota) alt-sınıfına giren bir takımı. Büyüklük, biçim ve renk bakımından oldukça geniş değişiklikler gösterirler. Orta-göğüs bölütü büyüktür. Ön kanatlar elitra denen kın biçimindeki kanat örtülerine değişmişlerdir. Bazen elitralar bulunmayabilir. Ard kanatlar uçmayı sağlar ve zar gibidir. Ağız parçaları çiğneyici tipdir. Gelişmede tüm-başkalaşma vardır. Çok türü vardır. Altın böcek (Cetonia aurata), uğur böceği (Coccinella septempunctata), Mayıs böceği (Melolontha vulgaris), ateş böceği (Lampyrus noctiluca), un böceği (Tenebrio molitor), kürk böceği (Attagenus pellio), buğday böceği (Calandra granaria), geyik böceği (Lucanus cervus), mercimek böceği (Bruchus lentis), su böceği (Hydrophilus caraboides) lomeküze (Lomechusa), girinus (Gyrinus), klaviger (Claviger), pislik böceği (Ateuchus sacer) bu zengin familyanın en iyi bilinen tür ve cinsleridir.


kınkanatlılar ile benzer kelimeler

hortumlu kınkanatlılar

İng. trunked beetles

Çeşitli türleriyle tarım bitkilerine ve ürünlerine büyük zarar veren, ağız yapıları gagamsı, kınkanatlı böcekler familyası. (Yurdumuzda çok yaygın "buğdaybiti" bu familyadandır.)


"kınkanatlılar" karakter analizi

  • kınkanatlılar, 13 karakter ile yazılır.
  • k harfi ile başlar, r harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'k', 'ı', 'n', 'k', 'a', 'n', 'a', 't', 'l', 'ı', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
  • kınkanatlılar kelimesinin tersten yazılışı ' ralıltanaknık' diziliminde gösterilir.

(a,k,l,n,r,t,ı) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

yük-kutle oranı
İng. charge-mass ratio

Yüklü bir parçacığın ya da bir üşerin, elektriksel yükünün kütlesine oranı.

üfürtülü abanık
Fr. consonne spirante

Sürtümlü abanıkların bir adı.

toleranslılık
, -ğı

a. Hoşgörülülük.

sıfatlandırmak

(-i) Herhangi bir kimseye bir sıfat veya unvan vermek.

kanatlı gribi
İng. avian influenza

Kuş gribi.

kınkanatlılar - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
k1
ı2
n1
k1
a1
n1
a1
t1
l1
ı2
l1
a1
r1
Toplam puan değeri15