işgal-aktivasyon teorisi

işgal-aktivasyon teorisi İng. occupation- activation theorie

İlaç-almaç etkileşmesine ilişkin teorileriden, bir ilacın etkisinin oluşabilmesı için ilaçla almacın bağlanması gerektiği görüşünü savunan teori.


işgal-aktivasyon teorisi ile benzer kelimeler

almaç işgal teorisi

İng. receptor- occupation theory

İlaç tarafından oluşturulan etkinin şiddetinin, ilaç molekülleri tarafından işgal edilen almaçların oranıyla doğru orantılı olduğunu ve en fazla etkinin oluşabilmesi için dokudaki bütün almaçların ilaç molekülleri tarafından...

değişik almaç işgal teorisi

İng. modifying receptor- occupation theory

Bir ilacın yaptığı etkinin şiddetinin, o ilacın intinsik etkinliğinin ölçüsü olan alfa-değeriyle işgal edilen almaç sayısının çarpımına eşit olduğunu savunan görüş.

işgal

, -li Ar. iş¦¥l

a. (işga:li) 1. Bir yeri ele geçirme: “Çuhahane, bir kumaş fabrikasıydı, İstanbul'un i sırasında İngilizler yaktılar.” -B. Felek. 2. Bir yeri geçici bir süre için ele geçirme: “Bir gün okulda eylemi olmuş, bütün öğr...

işgal etmek

1) bir yeri ele geçirmek: “Ertesi gün Kanaltepe-Sivrihisar hattını işgal ettik.” -F. R. Atay. 2) işten alıkoymak, oyalamak: “Buraya geldiğim günden beri beni işgal eden en mühim şey kendimi alıştırmak, ısındırmak cehdidir.” -Y. K. Karaosmanoğlu. 3) uğraştırmak.

ağ teorisi

İng. network theory

Bağışıklık sisteminin antijene özgü hücrelerinin gelen antijene, doğrudan olmayıp etkileşimle bağlandığını söyleyen teori.

algılama teorisi

İng.Perception theory Fr.theorie de perception

allosterik etkileşme teorisi

İng. allosteric theory

Kullanılan iki ilaçtan birinin, diğerinin almaca bağlandığı yerin yakınında bir başka yere bağlanmasıyla anılan yerin durumunu bozarak onun etkinliğini azaltmasını veya tamamen ortadan kaldırmasını savunan, ilaç etki biçimleriyle ilgi...

artık değer teorisi

bk. artık değer kuramı


"işgal-aktivasyon teorisi" karakter analizi

  • işgal-aktivasyon teorisi, 24 karakter ile yazılır.
  • i harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'i', 'ş', 'g', 'a', 'l', '-', 'a', 'k', 't', 'i', 'v', 'a', 's', 'y', 'o', 'n', ' ', 't', 'e', 'o', 'r', 'i', 's', 'i', şeklindedir.
  • işgal-aktivasyon teorisi kelimesinin tersten yazılışı ' isiroet noysavitka-lagşi' diziliminde gösterilir.