gelişimli kipler

gelişimli kipler Fr. modes obliques ou indirecte

Mastarlarındaki anlamdan başka ikinci bir anlam daha taşıyan kipler, ki yapılarında soyut fiilin yer almış olup olmadığına göre Gelişimli bileşik kip ve Gelişimli yalın kip halinde olurlar. Gelişimli yalın kipler ve örnekleri: 1. GEREKLİK KİPİ (Vücubî s. M. nécessitatif présent) : Gelmeli. 2. BUYURUM KİPİ (Emir s. M. impératif) : Gel, gelsin. 3. DİLEK KİPİ (İltizamı s. M. Désidératif) Gele. 4. BAĞIMLI KİP (İnşai s. M. subjonstif) : ...ki geleyim, ...ki gelsin (bk. Bağımlı kip). Gelişimli bileşik kipler ve örnekleri: 5. KESİNLİK KİPİ: Gelmiştir, geliyordur. 6. BİLEŞİK GEREKLİK KİPİ (Vücubî hikâye s. imparfait du nécessitatif) : Gelmeli idi. 7. KESİNLİ GEREKLİK KİPİ: Gelmelidir. 8. İMİŞ'Lİ GEREKLİK KİPİ (Vücubî rivayet s. Dubitatif du nécessitatif présent et Dubitatif de l'imparfait du nécessitatif), Gelmeli imiş. 9. ŞARTLI GEREKLİK KİPİ (Vücubî şart s. Suppositif du nécessitatif présent) Gelmeli ise. 10. BİLEŞİK BUYURUM KÎPİ : Gelsindi ( ?). 11. İMİŞ'Lİ BUYURUM KİPİ: Gelsinmiş. 12. Fiilin anlamına, yerine göre ya bir söylenti, ya bir nakil, ya zamanında belirsizlik ya da "farkında olmayış" fikri katan ASIL İMİŞ'Lİ KİP (Rivayet s. M. dubitatif) : Gelmiş imiş, geliyor imiş... 13. ŞART,VARTANIYIŞ veya VARSAYIŞ KİPİ (Şart s. M. conditionnel ou suppositif ) : Gelmiş ise, gelirse... 14. BİLEŞİK DİLEK KİPİ (iltizama, hikâye s. imparfait de l'optatif ): Gele idi. 15. İMİŞ'Lİ DİLEK KİPİ. (iltizami rivayet s. Dubitatif de l'imparfait de l'optatif) : Gele imiş. 16. DİLEK ŞART KİPİ (M. Désidératif conditionnel) : Gelse (=gele ise). Bak, Katmerli kipler. 16. Bunlardan başka, bazı dillerde olduğu gibi bizde de gelecek zaman şekli buyurum kipi yerinde kullanılabilir, ki buna YÖNERGELİ KİP M. injonctif) denir: Sen bu işi bugün bitireceksin, bitirmeden gitmiyemeksin gibi. Ayrıca İstemli, Oylaşımlı, öngörülü, Buyursamalı, Olanaklı şart ve Olanaksız şart kipleri de vardır, bunlara ve Ulaç maddesine Bkz.


gelişimli kipler ile benzer kelimeler

gelişimli roman

Fr. Roman cycle, Roman de la destinée, Roman - fleuve

Bir kişinin, bir ailenin veya bir topluluğun belli bir zaman çevresi içindeki hayat safhalarının bütün gelişimlerini ciltler dolusu anlatan roman türü.

doğal kipler

İng. normal modes

Birden fazla erkinlik derecesi olan uyumcul devinimli yapıların, doğal yerlemleri içindeki bağlaşımsız devinim denklemlerinin çözümü olan yalın uyumcul (dikmeliksel) salnımlar.

düzgü kipler

İng. normal modes

Özdecikiçi titreşimleri birbirine dikey yapıp, Hamilton işlerini yalnızca kareler biçimine sokan titreşim boyutları bileşkeleri.

gelişir anlamlı kipler

Fr. modes obliques ou indirecte

Mastarlarındaki anlamdan başka ikinci bir anlam daha taşıyan kipler, ki yapılarında soyut fiilin yer almış olup olmadığına göre Gelişimli bileşik kip ve Gelişimli yalın kip halinde olurlar. Gelişimli yalın kipler ve örnekleri...

gerçel kipler mantığı

İng. alethic modal logic

Kipler mantığı 1

katmerli kipler

Bileşik kipler, aralarında bir bileşme daha yaparak i meydana getirirler: 1. SÖYLENTiLİ ŞART KİPİ: Geliyor imişse, gelecek imişse... 2. HIKÂYELİ ŞART KİPk Geldi idiyse; geliyor idiyse... 3. SÖYLENTİLİ GERİLİK ŞART KİPİ : Gelmeli: imişse. 4, HİKÂYE GEREKLİK ŞART KİPİ : Gelmeli ...

kipler mantığı

İng. 1- alethic modal logic, 2- modal logic, logic of operators

(…) : Anl. gerçel . 2-Genel yöneticiler mantığı. ||Başka bir biçimde belirtilmediğinde '’ deyimi, bu sözlükte "gerçel " anlamında kullanılır. Krş.. karmaşık yöneticiler mantığı.

temel kipler

İng. fundamental modes of vibration

Titreşebilen bir nesnenin esneklik ve eylemsizlik özellikleriyle belirlenen sıklıktaki öztitreşimleri.


"gelişimli kipler" karakter analizi

  • gelişimli kipler, 16 karakter ile yazılır.
  • g harfi ile başlar, r harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'g', 'e', 'l', 'i', 'ş', 'i', 'm', 'l', 'i', ' ', 'k', 'i', 'p', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
  • gelişimli kipler kelimesinin tersten yazılışı ' relpik ilmişileg' diziliminde gösterilir.

(e,g,i,k,l,m,p,r,ş) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

köpürgüleşim
Fr. Saponification
garipleşmek

(nsz) Garip bir duruma gelmek: “Onun da gülümsemesi garipleşmişti.” -Ö. Seyfettin.