felsefe yöntemi

felsefe yöntemi İng. philosophical method

Bulguların tutarlılığını denetlemek, türlü bulguları geniş düşünce örüntülerine yerleştirmek ya da bu örüntülerle olan ilişkilerini belirtmek, yani gerçeklere erişmek, araştırmaların ve bilimin temel konutlarını incelemek ve kurallara bağlamak, benimsenebilecek mantık ilkelerini önermek gibi özellikleri bulunan, gerçekler ile değerler üzerinde incelemeler yapılırken baş vurulan yol.


felsefe yöntemi ile benzer kelimeler

dogmatik felsefe

a. fel. Eleştirmeciliğin ve kuşkuculuğun tersine olarak her türlü inkâr ve kuşkunun üstünde tutulan birtakım ilkeleri benimseyen felsefe.

faydacı felsefe

bk. faydacılık

felsefe

Ar.

a. 1. Varlığın ve bilginin bilimsel olarak araştırılması: “Felsefe diliyle söylersek her ozan bir fenomendir yani olgudur.” -N. Cumalı. 2. Bir bilimin veya bilgi alanının temelini oluşturan ilkeler bütünü: Tarih si. Hukuk si.<...

felsefe mantığı

İng. philosophical logic

Felsefe sorunlarıyla yakın ilgisinden dolayı yöneticiler mantığına verilen ad. ||Krş.. kipler mantığı, bilgisel mantık, sanısal mantık, ödev mantığı, süreler mantığı, yeğlemeler mantığı, kararlar mantığı.

felsefe tarihi

İng. history of philosophy

Felsefenin kökenini ve gelişimini, bu gelişimin yasalarını ve aşamalarını, değişik felsefe okulları ve akımları arasındaki çatışmaları inceleyen bilgi dalı.

felsefe yapmak

1) olayların sebep ve sonuçları üzerine kendince soyut birtakım düşünceler ileri sürmek: “Sana su şehirlerinin felsefesini yaptım.” -H. C. Yalçın. 2) bilgiçlik taslamak: “Saldırmak onun içgüdülerinden biridir ve yöntemi çekiçle tır.” -S. Birsel.

skolastik (felsefe)

İng. scholastic

(Lat. scholasticus < schola = okul): İnanç ile bilgiyi, kilise öğretisiyle özellikle Aristoteles'in bilimsel dizgesini uyumlu bir biçimde birleştirmeye çalışan Orta Çağ felsefesi. // Ereği, usu dinin doğrularına uygulayarak inanç konularını ...

2SLS yöntemi

İng. 2SLS method
İng. two stage least squares method

"felsefe yöntemi" karakter analizi

  • felsefe yöntemi, 15 karakter ile yazılır.
  • f harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'f', 'e', 'l', 's', 'e', 'f', 'e', ' ', 'y', 'ö', 'n', 't', 'e', 'm', 'i', şeklindedir.
  • felsefe yöntemi kelimesinin tersten yazılışı ' imetnöy efeslef' diziliminde gösterilir.

felsefe yöntemi - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
f7
e1
l1
s2
e1
f7
e1
y3
ö7
n1
t1
e1
m2
i1
Toplam puan değeri36