eteğini başına atmak (veya sarmak)

eteğini başına atmak (veya sarmak)

birini azarlamak, onur kırıcı sözlerle suçlamak.


eteğini başına atmak (veya sarmak) ile benzer kelimeler

(bir yerden, bir şeyden) elini ayağını (veya eteğini) kesmek (veya çekmek)

1) uğramaz olmak; 2) uğraşmamak, ilgilenmemek: “Ben artık öyle şeylerden elimi ayağımı çektim.” -O. C. Kaygılı. 3) o şeyle ilgisini kesmek: “Odasına kapandı, aylarca dünyadan elini eteğini çekti.” -R. H. Karay.

beti benzi atmak (veya solmak veya uçmak veya kül kesilmek veya kireç kesilmek)

herhangi bir sebeple kanı çekilip yüzü solmak, korkmak: “Baksana, beti benzi kül kesildi.” -H. R. Gürpınar. “Beti benzi atmış görevli, boş boş baktı çocuğun yüzüne ve kafasını salladı donuk bir ifadeyle.” -E. Şafak.

dünyadan el etek (veya elini eteğini) çekmek

bir kenara çekilip çevresiyle ilgisini kesmek, toplumun yaşayışına karışmamak, dünya işleriyle ilgilenmez olmak: “Yedi saatlik evliler, şimdiden mi dünyadan el etek çekiyor?” -N. F. Kısakürek.

darısı ... başına (veya darısı başına)

bir başarı, bir mutluluk başkası için istendiğinde söylenen bir söz: “Geçenlerde, darısı dostlar başına, kızını everdi.” -H. Taner.

kan (veya kanı) başına çıkmak (veya sıçramak veya toplanmak)

öfkelenmek: “Kan başına çıkarmış zavallının ve hep bağırmak, bağırmak istermiş.” -P. Safa.

başına dünyanın belasını sarmak

büyük felaket getirmek: “Sonradan Kayabaşı'nın başına ve bizim başımıza dünyanın belasını saracak kadar zengindik.” -T. Dursun K.

başına sarmak

birine musallat etmek.

(bir şeye) merak sarmak (veya duymak veya salmak)

bir şeyi edinme, yapma veya onunla uğraşma isteğine kapılmak, bir şeye eğilim duymak: “Bu adama, her gördüğüm vakit, merhamet ve korku ile karışık bir merak duyuyordum.” -R. N. Güntekin. “Miralay beyimiz, emekli olduktan sonra komisyonculuğa kalkan veya cins tavuk ye...


"eteğini başına atmak (veya sarmak)" karakter analizi

  • eteğini başına atmak (veya sarmak), 34 karakter ile yazılır.
  • e harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'e', 't', 'e', 'ğ', 'i', 'n', 'i', ' ', 'b', 'a', 'ş', 'ı', 'n', 'a', ' ', 'a', 't', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 's', 'a', 'r', 'm', 'a', 'k', ')', şeklindedir.
  • eteğini başına atmak (veya sarmak) kelimesinin tersten yazılışı ' )kamras ayev( kamta anışab iniğete' diziliminde gösterilir.