endometriyum hiperplazisi

endometriyum hiperplazisi İng. endometrial hyperplasia

Döl yatağı iç katındaki epitel hücrelerinin, dölyatağı bezlerinin sayı ve boyut yönünden artışı sonucu dölyatağı iç zarının kalınlaşması, kistik olmayan endometriyumun hiperplazisi. Endometriyumun yumurtalık hormonlarına karşı gösterdiği normal ancak abartılı bir cevap olması olasıdır. Sonraki dönemlerde kistik hiperplazi ve endometriyum yangısı biçimlenir. Kadınlarda prekanseröz bir lezyon olarak kabul edilmekle birlikte, evcil hayvanlarda bu durum söz konusu değildir.


endometriyum hiperplazisi ile benzer kelimeler

kistik endometriyum hiperplazisi

İng. cystic endometrial hyperplasia

Endometriyumun kistik hiperplazisi.

endometriyum

İng. endometrium

Döl yatağının tunika mukozasını oluşturan iç zarı. Epitel katmanı ve döl yatağı bezlerini içeren lamina propriyadan oluşan, kızgınlık döngüsü dönemine göre histolojik yapısında ve fonksiyonlarında değişmeler olan, fonksiyonel kat.

endometriyum biyopsisi

İng. endometrial biopsy

Histopatolojik muayene için endometriyumdan biyopsi kateteri kullanarak örnek alma işlemi.

endometriyum kisti

İng. endometrial cyst

Endometriyumda biçimlenen sıvı içeren kese. Enfeksiyonlara, mukus birikimine, doğum sonrası involüsyonu veya mukoza hiperplazisine bağlı olarak görülür. Belirsiz bir süre kalır ve klinik olarak önemsizdir.

endometriyum metaplazisi

İng. endometrial metaplasie

Döl yatağı endometriyum epitelinin çok katlı yassı epitele dönüşmesi. Piyometra ve klorlu naftalen zehirlenmesinde görülür.

adenomatöz bağırsak hiperplazisi

İng. adenomatous intestinal hyperplasia

Domuzların bağırsak adenomatozisi.

birincil paratiroit hiperplazisi

İng. primary parathyroid hyperplasia

Alman kurt köpeği yavrularında görülen, paratiroit bezinde prensipal hücre hiperplazisi, tiroitte parafoliküler hücre hiperplazisi, hiperkalsemi, hipofosfatemi ve parathormon düzeyinde artışla birlikte gelişme geriliği, ...

endometriyumun kistik hiperplazisi

İng. cystic endometrial hyperplasia

Döl yatağının iç katının patolojik üremesi, mukoza kalınlaşması ve bezlerin kistik hâl almasıyla belirgin geri dönüşümsü patolojik değişim, kistik endometriyum hiperplazisi, piyometra kompleks, CEH. Endometriyum hipeplazi...


"endometriyum hiperplazisi" karakter analizi

  • endometriyum hiperplazisi, 25 karakter ile yazılır.
  • e harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'e', 'n', 'd', 'o', 'm', 'e', 't', 'r', 'i', 'y', 'u', 'm', ' ', 'h', 'i', 'p', 'e', 'r', 'p', 'l', 'a', 'z', 'i', 's', 'i', şeklindedir.
  • endometriyum hiperplazisi kelimesinin tersten yazılışı ' isizalprepih muyirtemodne' diziliminde gösterilir.