canlı veya etken kelime

canlı veya etken kelime Fr. mot vivant ou actif

Çin gramerinde fiil niteliğinde olan kelimetere denir. bk. Ölü veya edilgen kelime.


canlı veya etken kelime ile benzer kelimeler

etken kelime

bk. Canlı kelime.

canlı canlı

zf. 1. Diri diri, henüz ölmemiş bir biçimde: “Ev bark sahipleri, sandalcıların olta ile tutup oracıkta eski bir leğen içinde sattıkları balıklara bakmadan geçemezlerdi.” -Z. O. Saba. 2. Heyecanla: “Komutan cevap veriyordu.” -F. R. Atay.

canlı kelime

Hâlen kullanılan ve anlamı herkes tarafından bilinen, yaşayan kelimeler: gözlük, yaprak, toprak, gökyüzü, hayat, deniz, merdiven, çarşaf vb. karşıtı ölü kelime’dir.

tabiat taklidi kelime ~ onomatopik kelime

Azerbaycan Türkçesi: täğlidi sözlär; Türkmen Türkçesi: ses meňzetmesi; Gagauz Türkçesi: onomatopeyik laflar ~ yansılamalar ~ onomatopeya;Özbek Türkçesi: taqlidiy soz; Uygur Türkçesi: täqlidiy söz; Tatar Türkçesi: awaz iyärteme; Başkurt Türkçesi: oksatıwhüzzäre; Kmk: predm...

bilmem hangi (veya kaç veya kim veya nasıl veya ne)

önemli veya anlatılması gerekli görülmeyen şeyler için kullanılan bir söz: Bilmem hangi dairede kâtipmiş.

eşi benzeri (veya manendi veya menendi) olmamak (veya bulunmamak veya yok)

benzeri olmamak: “Allah rahmet eylesin, eşi menendi bulunmaz bir adamdı Nazmi Albay.” -A. Ümit. “Bir iki çıkışı, Arap Kadir'in bir eşi benzeri bulunmadığı gerçeğini ortaya koymuştu.” -K. Korcan. “Bizim dairenin müdürünün bir eşi benzeri daha yoktur.” -M. ...

tetikte (veya tetik) olmak (veya beklemek veya bulunmak veya durmak)

her an uyanık ve hazır bulunmak: “Güldane tehlikeyi sezmiş gibi tetikte.” -T. Buğra. “Onun sakinliği etrafta tetikte bekleyen karısına, çocuklarına da geçti.” -N. Cumalı. “Hele kendini güçlü hissederse tetik ol, basbayağı saldırganlaşır.” -A. İlhan.

üstüme (veya üstümüze veya üstünüze) sağlık (veya iyilik sağlık veya şifalar)

1) “Tanrı esirgesin, üstümden uzak olsun” anlamında kullanılan bir iyi dilek sözü; 2) şaşma, şaşkınlık belirtmek için kullanılan bir söz; 3) kötü bir durumdan söz ederken konuşanın dinleyene söylediği iyi dilek sözü.


"canlı veya etken kelime" karakter analizi

  • canlı veya etken kelime, 23 karakter ile yazılır.
  • c harfi ile başlar, e harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'c', 'a', 'n', 'l', 'ı', ' ', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'e', 't', 'k', 'e', 'n', ' ', 'k', 'e', 'l', 'i', 'm', 'e', şeklindedir.
  • canlı veya etken kelime kelimesinin tersten yazılışı ' emilek nekte ayev ılnac' diziliminde gösterilir.