canını dişine almak (veya takmak)

canını dişine almak (veya takmak)

1) her tehlikeyi göze alarak işe girişmek: “Öyleyse niye uğraşıyoruz, canımızı dişimize takmışız, sen, ben, Ali, Yel Musa?” -Y. Kemal. 2) bütün gücünü harcayarak yapmak.


canını dişine almak (veya takmak) ile benzer kelimeler

yedeğe almak (veya takmak)

1) bağlayarak ardından çekip götürmek: “Sonra otomobili yedeğe takıp götürdüler.” -R. H. Karay. 2) destek verip yanında yürümek, yürümesine ve hareketine yardımcı olmak: “Bunlardan yürümeye mecali olmayan bazılarını erkekler iki taraflarından kollarına girmek suretiy...

bahşiş atın dişine (veya yaşına) bakılmaz

“para verilmeden sağlanan bir şeyin ufak tefek kusurları hoş görülmelidir” anlamında kullanılan bir söz.

beleş atın dişine (veya yaşına) bakılmaz

bahşiş atın dişine bakılmaz.

boynuz takmak (veya takınmak veya taktırmak)

karısı başka bir erkekle ilişki kurarak aldatmak (aldatılmak): “Onlar da sana seksen zamparayla boynuz taktırdılar ya.” -H. R. Gürpınar.

çelme atmak (veya takmak veya vurmak)

1) birini çelme ile yıkmaya çalışmak: “Ders aralarında ittikleri, çelme taktıkları da olurdu.” -Y. Atılgan. 2) mec. bir işi veya bir kimseyi baltalamak, gelişmesini engellemek: “Bana kanun ve hukuk yolundan çelme atılabilir mi?” -N. F. Kısakürek.

diline (veya dile) dolamak (veya takmak)

1) aynı şeyi durmadan ve her yerde tekrarlamak: “Bu aydınlardan bazılarının son zamanlarda dillerine doladıkları bir hikmet var.” -O. V. Kanık. 2) bir kimseyi her yerde kötülemek.

canını ağzına almak

Hayatını tehlikeye koyarak bir teşebbüse girişmek, canını dişine almak

canını almak

1) öldürmek: “Ya hemen canını almaz da sana işkence edersem?” -N. F. Kısakürek. 2) canını verdirecek kadar memnun etmek; 3) sıkıntıya sokmak: “İşi o makamdan o makama sora sora dolaşır, parasını almaz ama iş sahibinin canını alır.” -B. Felek.


"canını dişine almak (veya takmak)" karakter analizi

  • canını dişine almak (veya takmak), 33 karakter ile yazılır.
  • c harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'c', 'a', 'n', 'ı', 'n', 'ı', ' ', 'd', 'i', 'ş', 'i', 'n', 'e', ' ', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 't', 'a', 'k', 'm', 'a', 'k', ')', şeklindedir.
  • canını dişine almak (veya takmak) kelimesinin tersten yazılışı ' )kamkat ayev( kamla enişid ınınac' diziliminde gösterilir.