at ile avrat yiğidin bahtına

at ile avrat yiğidin bahtına

“kişinin satın aldığı attan ve evlendiği kadından memnun kalıp kalmayacağı önceden kestirilemez, her ikisi de talihine kalmıştır” anlamında kullanılan bir söz.


at ile avrat yiğidin bahtına ile benzer kelimeler

avrat var, arpa unundan aş yapar; avrat var, buğday unundan keş yapar

“iş bilen kadın, elverişsiz gereçle güzel şeyler meydana getirir, iş bilmeyen kadın ise en iyi gereci kullansa bile bir şey yapamaz” anlamında kullanılan bir söz.

avrat var ev yapar, avrat var ev yıkar

“öyle kadınlar vardır ki bir aileye düzen verir, mutluluk getirir; öyle kadınlar da vardır ki ailenin düzenini, mutluluğunu bozarlar” anlamında kullanılan bir söz.

bahtına küsmek

talihsizliğinden yakınmak.

işini kış tut da yaz çıkarsa bahtına

“başladığın bir işte her zaman güçlüklerle karşılaşacağını varsay ki sonunda hayal kırıklığına uğramayasın, iyi sonuçlar aldığında sevinesin” anlamında kullanılan bir söz.

zurnada peşrev olmaz, ne çıkarsa bahtına

“rastgele yapılan plansız işlerde yöntem, kural aranmaz” anlamında kullanılan bir söz.

al ile aslan tutulur, güç ile sıçan tutulmaz

“bir kimse zekâsını kullanarak kendisinden güçlü olan yaratığı yenebilir ancak gücünü kullanarak kendisinden daha güçsüz ama zeki olan bir yaratığın üstesinden gelemez” anlamında kullanılan bir söz.

ana ile kız, helva ile koz

“ana ile kız, koz helvasının içindeki cevizle helva gibidirler, birbirlerinden kesinlikle ayrılmazlar” anlamında kullanılan bir söz.

aş tuz ile, tuz oran ile

“bir şeyin hoşa gitmesi onun birtakım nitelikler taşımasına ve bu niteliklerin de gerektiği oranda bulunmasına bağlıdır” anlamında kullanılan bir söz.


"at ile avrat yiğidin bahtına" karakter analizi

  • at ile avrat yiğidin bahtına, 28 karakter ile yazılır.
  • a harfi ile başlar, a harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'a', 't', ' ', 'i', 'l', 'e', ' ', 'a', 'v', 'r', 'a', 't', ' ', 'y', 'i', 'ğ', 'i', 'd', 'i', 'n', ' ', 'b', 'a', 'h', 't', 'ı', 'n', 'a', şeklindedir.
  • at ile avrat yiğidin bahtına kelimesinin tersten yazılışı ' anıthab nidiğiy tarva eli ta' diziliminde gösterilir.