açıklayacı özne

açıklayacı özne İng. appositive

Bir cümlede özneden sonra gelerek onu daha belirgin duruma getirmek, vasıflandırmak veya pekiştirmek için kullanılan ve yine özne durumunda olan kelime veya kelime grubu: Bu genç kız için İsmail Tayfur, o kumral saçlı, uzun boylu, yeşil gözlü genç adam, herkesin her şeyden başka bir şey olmuştu (H.Z. Uşaklıgil, Ferdî ve Şürekâsı, s.37). Azize, o kelebek ruhlu çocuk, sefir karısı olmak ve hayatını Avrupa’nın kibar dünyasında geçirmek hülyasını kuran süslü kız, şimdi Hasan Beyi, yani parasız ve mevkii, rütbesi yüksek olmayan genç yeğenini seviyordu (H.E. Adıvar, Kalp Ağrısı, s. 34). Bir sarıklı hoca, Sait Molla, İngiliz karargâhı kapılarında curnal verme nöbeti bekliyordu (F.R. Atay, Atatürkçülük Nedir, s. 16). Kasabanın gazete bayiliğini de yapan fotoğrafçı, Yavuz Ata’nın oğlu Serdar’ın arkadaşı Hilmi, bir önceki günün tarihini taşıyan Cumhuriyet’i getirmişti (Tarık Bugra, Yağmuru Beklerken, s. 37) vb.


açıklayacı özne ile benzer kelimeler

açıklayıcıdan özne

İng. appositive

Bazı tümcelerde özne görevini üzerine alan açıklayıcı: Şanlı Türk bayrağı, sancağımız, törenle direğe çekildi; Atatürk, yeni Türkiye'nin kurucusu, daima saygı ile anılacaktır vb.

bağlaçlı özne

Bağlaçla pekiştirilmiş özne: Sen ki benim en iyi arkadaşımsın, bana bunu yapmamalıydın; Ben ki geometriden anlamam, bu problemi kolayca çözdüm; Siz de bu işlerin ehlisiniz vb.

belirsiz özne

İng. impersonal

Türkçedeki bazı eylemlerin 3. kişi çekimlerinin belli olmayan öznesi: Mektup istemez, telgraf yeter; Bazen olur saatlarca acıkmam; Birden aklıma geldi; Geçmiş olsun vb.


Bazı cümlelerde öznelerin yok gibi görünme...

bildirme koşacıyle özne

Bildirme koşacıyle kurulan tümcenin özne görevinde kullanılması: Bir yağmurdur başladı; Bir telâştır gidiyor; Bir kahkahadır koptu; Yaş altmışa yaklaşınca insanları bir ölüm korkusudur alır vb.

birinci özne

bk. Özne.

dolaylı özne

a. db. Sözde özne.

duyguca özne

Fr. sujet pyschologique

"Kardeşim bana bir mektup getirdi, o beni çok sevindirdi" sözündeki o öznesinin kardeşimi mi yoksa mektubu mu temsil ettiği ancak konuşanın o sıradaki duygusunu bilmekle kaabil olur. Bu gibi hallerde özne diye alınan kelimeye denir....

gerçek özne

Fr. sujet réel

İğreti ve görünürde özneye karşı olarak fiilin gerçekten yapıcısı olan özne.


Genellikle ye özne denir (bk. özne) .


İng. logical subject

Edilgen fiillerle kurulmuş...


"açıklayacı özne" karakter analizi

  • açıklayacı özne, 15 karakter ile yazılır.
  • a harfi ile başlar, e harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'a', 'ç', 'ı', 'k', 'l', 'a', 'y', 'a', 'c', 'ı', ' ', 'ö', 'z', 'n', 'e', şeklindedir.
  • açıklayacı özne kelimesinin tersten yazılışı ' enzö ıcayalkıça' diziliminde gösterilir.

(a,c,e,k,l,n,y,z,ç,ö,ı) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

özne açıklayıcı

bk. açıklayıcı özne.

açıklayacı özne - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
a1
ç4
ı2
k1
l1
a1
y3
a1
c4
ı2
ö7
z4
n1
e1
Toplam puan değeri33