zembereği boşalmak (veya boşanmak)

zembereği boşalmak (veya boşanmak)

1) zembereği kurulmaz duruma gelmek; 2) mec. kendini tutamayarak uzun uzun ve sesli gülmek.


zembereği boşalmak (veya boşanmak) ile benzer kelimeler

gözünden (veya gözlerinden) yaş (veya yaşlar) boşanmak

çok ağlamak: “Gözlerinden yaşlar boşandı birden.” -C. Uçuk.

soğuk ter dökmek (veya basmak veya boşanmak)

korkmak, heyecanlanmak, bunalmak, gerilmek: “Safinaz kardeşini düşününce soğuk ter döktü.” -H. E. Adıvar. “Hele ansızın alnını, bıyıklarının dibini ve ensesini basan soğuk ter, sinsi bir ölüm korkusunu içine yılan gibi akıtıyor.” -A. İlhan. “Elleri ayakları b...

boşalmak

(nsz) 1. Boş duruma gelmek, içinde bir şey kalmamak, inhilal etmek: “Sınıf tamamen boşaldığında çıtı pıtı kadınla öğretmenin de onlarla birlikte gitmiş olduklarını fark etti.” -E. Şafak. 2. Dışarıya akmak, dökülmek. 3. Gevşemek, açılmak: “Sicim gitgide boşalı...

içi boşalmak

önemi ve anlamı kalmamak: “Biliyorum; bütün sözler yavan, bütün sözcüklerin içi boşalmış, bütün anlamlar kullanılmış.” -M. Mungan.

zihni boşalmak

kafası rahat ve dingin olmak: “Zihnim boşaldıkça daha doğrusu rahat zamanlarımda Türkçenin güzelliklerini, orijinal cilvelerini düşünürüm.” -B. Felek.

bilmem hangi (veya kaç veya kim veya nasıl veya ne)

önemli veya anlatılması gerekli görülmeyen şeyler için kullanılan bir söz: Bilmem hangi dairede kâtipmiş.

eşi benzeri (veya manendi veya menendi) olmamak (veya bulunmamak veya yok)

benzeri olmamak: “Allah rahmet eylesin, eşi menendi bulunmaz bir adamdı Nazmi Albay.” -A. Ümit. “Bir iki çıkışı, Arap Kadir'in bir eşi benzeri bulunmadığı gerçeğini ortaya koymuştu.” -K. Korcan. “Bizim dairenin müdürünün bir eşi benzeri daha yoktur.” -M. ...

tetikte (veya tetik) olmak (veya beklemek veya bulunmak veya durmak)

her an uyanık ve hazır bulunmak: “Güldane tehlikeyi sezmiş gibi tetikte.” -T. Buğra. “Onun sakinliği etrafta tetikte bekleyen karısına, çocuklarına da geçti.” -N. Cumalı. “Hele kendini güçlü hissederse tetik ol, basbayağı saldırganlaşır.” -A. İlhan.


"zembereği boşalmak (veya boşanmak)" karakter analizi

  • zembereği boşalmak (veya boşanmak), 34 karakter ile yazılır.
  • z harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'z', 'e', 'm', 'b', 'e', 'r', 'e', 'ğ', 'i', ' ', 'b', 'o', 'ş', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'b', 'o', 'ş', 'a', 'n', 'm', 'a', 'k', ')', şeklindedir.
  • zembereği boşalmak (veya boşanmak) kelimesinin tersten yazılışı ' )kamnaşob ayev( kamlaşob iğerebmez' diziliminde gösterilir.