yüzü karışmak (veya allak bullak olmak veya alabora olmak)

yüzü karışmak (veya allak bullak olmak veya alabora olmak)

can sıkıcı bir durum, yüzünden belli olmak: “Beraberce binmiş olduğumuz bir takside birdenbire yüzü karıştı, şoföre yüksek bir sesle...” -A. Ş. Hisar.


yüzü karışmak (veya allak bullak olmak veya alabora olmak) ile benzer kelimeler

allak bullak olmak

1) çok karışık duruma gelmek, altı üstüne gelmek, karmakarışık olmak, düzeni bozulmak: “Bütün insanların içleri dışına çevrilse dünya allak bullak olur.” -N. Araz. 2) mec. karışmak: Kötü haberi alınca kafası allak bullak oldu. 3) mec. şaşkına dönmek...

allak bullak

sf. Altüst, karmakarışık: “Memleket zaten ayol, baksana / Sen de hissinle yürürsen batarsın mutlak” -M. A. Ersoy.


Teker meker.

allak bullak etmek

1) karmakarışık bir duruma getirmek: “Nuran Tiyatrosu'nun kaderini allak bullak eden değişiklik de Sadi'nin gelişi idi.” -T. Buğra. 2) bir yeri veya bir şeyi dağıtmak; 3) düzeni bozmak.

alabora olmak

1) tekne, sandal vb. deniz araçları devrilip ters dönmek: “Kaptan, gemiyi ağzına kadar doldurmuş, gemi yan yatmış, bir deniz çalkantısıyla alabora olmuş.” -N. Hikmet. 2) mec. işler altüst olmak.

alabora

İt. albora

a. (alabo'ra) den. 1. Geminin yan yatması. 2. Bir serenin yatay durumdan düşey duruma getirilmesi. 3. Selamlamak için filika küreklerinin yukarıya kaldırılması. 4. Balığı toplamak için dalyan ağının yukarıya alınması.

isteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü kara

“birinden bir şey isteyen utanır ancak isteği yerine getirmeyen daha çok utanmalıdır” anlamında kullanılan bir söz: “Verirse ne âlâ! İsteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü kara der, işin içinden çıkarım.” -S. F. Abasıyanık.

ballak bullak

Sersem, hiç bir şeye aklı ermeyen.

bullak

1. Her tarafı sallanan. 2. Kalaycı çırağı.


"yüzü karışmak (veya allak bullak olmak veya alabora olmak)" karakter analizi

  • yüzü karışmak (veya allak bullak olmak veya alabora olmak), 58 karakter ile yazılır.
  • y harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'y', 'ü', 'z', 'ü', ' ', 'k', 'a', 'r', 'ı', 'ş', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'a', 'l', 'l', 'a', 'k', ' ', 'b', 'u', 'l', 'l', 'a', 'k', ' ', 'o', 'l', 'm', 'a', 'k', ' ', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'a', 'l', 'a', 'b', 'o', 'r', 'a', ' ', 'o', 'l', 'm', 'a', 'k', ')', şeklindedir.
  • yüzü karışmak (veya allak bullak olmak veya alabora olmak) kelimesinin tersten yazılışı ' )kamlo arobala ayev kamlo kallub kalla ayev( kamşırak üzüy' diziliminde gösterilir.