Yeni Sinema

Yeni Sinema İng. new cinema, young cinema

Sinema 1960'tan sonra çeşitli ülkelerde, bazen değişik adlarla anılan, fakat hepsi de geleneksel eski sinemaya karşı bir tepki olarak çıkan, genç sinemacıların yeni bir sinema kurma çabasını yansıtan değişik sinema akımlarının ortak adı. Bu akımların hemen hepsi, siyasal sınırların ötesinde, düşüncede, duyguda, baş kaldırmada, yeni bir düzen kurma çabasında ortak nitelikler gösterir. Bir başka ortak yön, gençlerin kendilerini ve başkalarını tanımak, kendilerini ve çevrelerini sinema yoluyla anlatmak, sorunlarına çözüm bulmak çabasıdır. Yeni Sinema, geleneksel sinemaya karşı çıkarken, bu sinemanın en yararlı yönlerini benimsemekten de kaçınmamaktadır. Sinema-Göz, Sinema-Gerçek, Sovyet Gerçekçiliği, İngiliz Belgesel Okulu, İtalyan Yeni Gerçekçiliği, Yeni Dalganın yapım yöntemleri ve deyişi, televizyon uygulayımı, Dolaysız Sinema, Antonioni, Resnais ve Bergman'm katkıları bu arada sayılabilir. Yeni Sinema, sinemanın büyük gücünün artık sınırlamalara uğramaksızın kullanılmasını amaçlar. Bu büyük güç, toplumsal düzen değişikliğini sağlamakta siyasal bir silah; insanı, çevresini tanıtmakta bir araçtır. Dürüstlük, doğruluk, içtenlik, doğallık, kendiliğindenlik Yeni Sinemacı için en önemli niteliklerdir.


Yeni Sinema İng. new cinema

Sinema Brezilya'da 1960'tan sonra geleneksel sinemaya, özellikle Amerikan sinemasının etkisine karşı oluşan ulusal sinema akımı. Genellikle ulusal ve geleneksel sanat ve kültürün verilerine dayanarak ulusal bir kişiliği olan sinema yaratma çabasını, ayrıca içten ve dıştan ortaya çıkan yeni sömürgeciliğe karşı siyasal bir sinemayı amaçlar. On yıl kadar süren bu akım, Brezilya'daki askeri düzenin baskısıyla susturulmuş, daha sonra Yeni Yeni Sinema (nôvo cinema nôvo) akımına yol açmıştır.


Yeni Sinema ile benzer kelimeler

Yeni Amerikan Sinema Topluluğu

İng. New American Cinema Group

Sinema Yeni Amerikan Sineması akımını oluşturan topluluk. Geleneksel Amerikan sinemasına, özellikle Hollywood ürünlerine karşı bir tepki olarak doğdu; bu sinemanın yapım ve yönetim yöntemlerine taban tabana karşıt bağım...

yeñi yaz, (yeñi bahar)

İlkbahar.

yeni yeni

zf. Yeni olarak, bugünlerde, çok yakınlarda: “Hem benim oğlan okuyor.” -N. Hikmet.

arı sinema

İng. pure cinema

Sinema Öbür sanatların etkisinden sıyrılmış, yabancı öğelerden arınmış, salt sinemaya özgü bir dil ve anlatımın geliştirilmesi gerektiğini savunan görüş.

bilimsel sinema

İng. scientific cinematography

Sinema Sinemanın, bilimsel filmler gerçekleştirmekle uğraşan kolu.

çağdaş sinema

İng. contemporary cinema

Sinema Günümüze en yakın dönemde ortaya konulan, sinemanın en son gelişmelerini yansıtan ürünlerden oluşan sinema; genellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki dönemi kapsar.

çok salonlu sinema

Fr. multisalles, complexes

Sinema Aynı yapıda bir arada bulunan, genellikle büyük sinema salonlarının küçük salonlara bölünmesinden oluşan sinema salonları topluluğu.

dolaysız sinema

İng. direct cinema, uncontrolled cinema

Sinema Sinema ile televizyon çalışma yöntemlerinin bağdaştırılmasıyla ortaya çıkan sinema akımı. 1960 sularında ABD ile Kanada'da, özellikle Flaherty'nin eski alıcı yönetmeni Richard Leacock'un ön ayak olmasıyl...


"Yeni Sinema" karakter analizi

  • Yeni Sinema, 11 karakter ile yazılır.
  • Y harfi ile başlar, a harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'Y', 'e', 'n', 'i', ' ', 'S', 'i', 'n', 'e', 'm', 'a', şeklindedir.
  • Yeni Sinema kelimesinin tersten yazılışı ' ameniS ineY' diziliminde gösterilir.

(a,e,i,m,n,s,y) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

yıldız yasemini

a. bit. b. Zakkumgiller familyasından her mevsim yeşil olma özelliğini koruyan odunsu bir bitki.

yatın kesimi
Fr. Métrotomie
Osmaniyeli

öz. a. Osmaniye ilinden olan kimse.

Osmaniyeçatak

Bursa ili, Orhaneli ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

mıknatısiyet
Ar. mi®n¥µ³siyyet

a. esk. Mıknatıslık.

Yeni Sinema - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
y3
e1
n1
i1
s2
i1
n1
e1
m2
a1
Toplam puan değeri14