yağmur olsa kimsenin tarlasına düşmez (veya yağmaz)

yağmur olsa kimsenin tarlasına düşmez (veya yağmaz)

elinden geldiği hâlde kimseye iyilik etmeyenler için kullanılan bir söz.


yağmur olsa kimsenin tarlasına düşmez (veya yağmaz) ile benzer kelimeler

kelin merhemi olsa başına sürer (veya kelin medarı olsa kendi başında olur)

“kendi işini halledemeyen kişiden aynı durum için yardım alınamaz” anlamında kullanılan bir söz: “Hekimler ne bilirmiş? Kelin medarı olsa kendi başında olur. Onlar ölmeyecek mi?” -H. R. Gürpınar.

acıkan ne olsa yer, acıyan ne olsa söyler

“geçim sıkıntısı yaşayan kimse sıkıntısını gidermek için türlü yollara başvurur, canı yanan ise sonunu düşünmeden ağzına geleni söyler” anlamında kullanılan bir söz.

olsa olsa

zf. 1. Son ihtimal olarak, nihayet: “Olsa olsa, bu şirketin nizamnamesinde yazılı olacak.” -N. F. Kısakürek. 2. Ancak: “Olsa olsa sanat enstitüsü mezunudur.” -H. Taner.

(bir şeyin, bir kimsenin) etrafını almak (veya sarmak)

çevresinde toplanmak, ortaya almak, kuşatmak: “Ön arabanın karşısına geçerler, bohçacı ve yazmacı kadınların tuhaflığa vurarak etrafını alırlar.” -R. H. Karay. “Herkes etrafımı sarmış, beni hararetle tebrik ediyorlardı.” -N. F. Kısakürek.

(bir şeyin, bir kimsenin) üstüne üstüne gitmek

çekinmeden sonucu tehlikeli olabilecek bir şeyle uğraşmak, yılmamak.

(bir şeyin, kimsenin) üstüne toz kondurmamak

bir şeyin veya kimsenin kusurlu olabileceğini kabul etmemek.

dilden düşmez olmak

herkes tarafından sürekli tekrar edilir olmak: “Kapsamı iyice belirtilmeyen, gerektiği gibi tanımlanmayan sanat sözü, dillerden düşmez oldu.” -S. Hilav.

düşmez kalkmaz bir Allah

“insanların talihsizliklere uğraması olağandır” anlamında kullanılan bir söz: “Ulan bu kıyafet ne? diye haykırdı. -Ey, dünya bu ... .” -Ö. Seyfettin.


"yağmur olsa kimsenin tarlasına düşmez (veya yağmaz)" karakter analizi

  • yağmur olsa kimsenin tarlasına düşmez (veya yağmaz), 51 karakter ile yazılır.
  • y harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'y', 'a', 'ğ', 'm', 'u', 'r', ' ', 'o', 'l', 's', 'a', ' ', 'k', 'i', 'm', 's', 'e', 'n', 'i', 'n', ' ', 't', 'a', 'r', 'l', 'a', 's', 'ı', 'n', 'a', ' ', 'd', 'ü', 'ş', 'm', 'e', 'z', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'y', 'a', 'ğ', 'm', 'a', 'z', ')', şeklindedir.
  • yağmur olsa kimsenin tarlasına düşmez (veya yağmaz) kelimesinin tersten yazılışı ' )zamğay ayev( zemşüd anısalrat ninesmik aslo rumğay' diziliminde gösterilir.