varoluş

varoluş

a. (va:roluş) fel. Yaşama, var olma, bir şeyin ne olduğu, nasıl olduğu değil, var olduğu olgusu, mevcudiyet, öz karşıtı: “Artık yaradılışının, varoluşunun, hayatla ödüllendirilişinin sebebini bilmektedir.” -T. Buğra.


varoluş İng. existence

1. Var olan, gerçeğe dayalı olarak var olan, gerçek varlık; özün karşıtı, bir şeyin ne olduğu, nasıl olduğu değil, var olduğu olgusu. Şöyle ya da böyle biçim almış her türlü özelliklerin dışında burada olma, nitelikçe belirlenmemiş salt var olma olgusu. 2. (Skolastik felsefede) Her var olanın, her gerçek olanın (Tanrı'dan kum tanesine değin) gerçekliği. 3. (Dar anlamda) Uzay ve zamanca, burada ve şimdi, var olan. (Düşüncel nesnelere ve Tanrı'ya uygulanmaz.) 4. (Varoluş felsefesinde) Günümüz varoluş felsefesinin kurucusu Kierkegaard'a bağlı olarak: Bütün varolanlardan, bütün doğal ya da düşüncel olarak verilmiş varlık düzenlerinden ve varlık bağlarından ayrılarak tek başına kalmayı, Tanrı'ya da hiçlik önünde yapayalnız olmayı göze alan insanın varoluşu; bunun yanında hiç bir zaman bir nesne gibi verilmemiş olan, hiç bir zaman olmuş bitmiş bir varlık olarak hazır bulunmayan, tam tersine yalnız özgürce bir kendi kendini gerçekleştirme yoluyla gerçek ve yaşanabilir olan, insan varoluşunun kendi kendisi olma ya da olmama olanağı; kişinin kendi kendisi olarak (kendisi ya da Tanrı önünde) saltık bir sorumluluğun ciddiyetiyle eylemesine ve düşünmesine yol açan kaynak.


varoluş ile benzer kelimeler

fiziksel varoluş

İng. physical life

Durağan varlıklarda genellikle daha kısa olan ekonomik varoluşun tersi olarak kabullenilen toplam gizil çalışma varoluşu.

varoluş aydınlanması

Alm. Existenzerhellung

Jaspers'in koymuş olduğu bir varoluş felsefesi kavramı: Yalın deneyi (yaşantıyı) aşıp insanın kendine özgü varlığını aydınlığa çıkarma. Bu kavramla, insanın gerçekte ne olduğunu ve ne olabileceğini anımsatmaya ve canlandırmaya çalışıl...

varoluş biçimleri

Alm. Existenzialien

Heidegger'in varoluş felsefesinin kavramı: İnsan varlığının ya da varoluşunun varlık (varolma) belirtileri ya da temel yapıları. // Bunlar nesnel düşünce belirlenimleri olan kategorilerin karşıtı olarak, insan varoluşuyle ilgili belirlen...


"varoluş" karakter analizi

  • varoluş, 7 karakter ile yazılır.
  • v harfi ile başlar, ş harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'v', 'a', 'r', 'o', 'l', 'u', 'ş', şeklindedir.
  • varoluş kelimesinin tersten yazılışı ' şulorav' diziliminde gösterilir.

(a,l,o,r,u,v,ş) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

vuruş olmak

Dövüşmek.

varoluşsallık
Alm. Existenzialität

Heidegger'in kavramı: Varoluşun varlığı (var olması), insan varoluşunu kuran ve belir

varoluşsal

sf. Varoluşa ilişkin, varoluşla ilgili: “Konuyu saplandığı bu boyuttan çıkararak hafifletmek istedi.” -M. Mung

varoluşçuluk
, -ğu

a. fel. Varoluşun özden önce geldiğini ve özü sürekli olarak yarattığını ileri süren öğreti, egzistansiyalizm.

varoluşçu etik
İng. existentialist ethics

Bilimsel ve nesnel düşüncenin ifade ettiği nedenselliğin bir yanılsama olduğunu

varoluş - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
v7
a1
r1
o2
l1
u2
ş4
Toplam puan değeri18