tutmanlık vergisi

tutmanlık vergisi İng. rent tax

Kimi ülkelerde tutmanlığın sınırlandırılması ve devlete ya da yerel yönetimlere gelir sağlanması amacıyla taşınmaz iyelerinden, kazandıkları tutmalık toplamı üzerinden alınan vergi.


tutmanlık vergisi ile benzer kelimeler

baba vergisi görümlük, koca vergisi doyumluk

“bir babanın kızı için harcadığı para, hazırladığı çeyiz göstermelik olmaktan ileri gidemez, kızın yaşam boyu süren giderlerini kocası üzerine almıştır” anlamında kullanılan bir söz.

ikinci elden tutmanlık

İng. sub-letting, sub-lease

Bir taşınmazı genellikle bir konutu, bir tutmanlık sözleşmesi uyarınca iyesinden almış bulunan bir tutmanın, bu taşınmazı, sözleşmeden aldığı yetkiye dayanarak bir başka tutmana verebilmesi. bk. alttutmanlık.

satışlı tutmanlık

İng. hire purchase, tenancy with option to buy

1. Tutmana, dilerse, her ayın tutmalığına ekleyeceği bölünçlerle, oturmakta olduğu taşınmazın iyeliğini elde etmesi olanağını sağlayan tutmanlık türü. 2. Bunu sağlayan tutmanlık sözleşmesi.

tutmanlık

vâzı’ü'l-yedlik.


İng. tenancy, renting, lease

Bir kimsenin, iyesi bulunduğu taşınmazın kullanımını, belirli bir süreyle ve belirli bir para karşılığında bir başkasına bırakmasını anlatan ikili ilişki.

tutmanlık denetimi

İng. rent control

Konut bunalımlarının sonucu olarak, tutmanlardan çok yüksek tutmalık parası istenmesini ya da bunların topluca evden çıkarılmalarını önlemek üzere, tutmalıkların yükseltilmesini belli bir düzene bağlamak, evden çıkarmayı belli koşullara ba...

tutmanlık sözleşmesi

İng. lease, house letting lease

Bir taşınmazın iyesi ile tutmanı arasında, ödenecek tutmalığı, taşınmazın kullanılış biçimini ve herbirinin karşılıklı yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemek üzere yapılan anlaşma, bağıt.

uzun süreli tutmanlık

İng. long-term lease

Kamu elindeki taşınmazların, özellikle toprağın, iyeliğini saklı tutarak ondan sonsuza dek yararlanabilmek için, kullanımını, 20, 50, 100 yıl ve daha uzun süreler belli bir tutmalık karşılığında tutmanlık sözleşmesiyle başkalarına bırak...

ad valorem gümrük vergisi

bk. değer esaslı tarife


"tutmanlık vergisi" karakter analizi

  • tutmanlık vergisi, 17 karakter ile yazılır.
  • t harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 't', 'u', 't', 'm', 'a', 'n', 'l', 'ı', 'k', ' ', 'v', 'e', 'r', 'g', 'i', 's', 'i', şeklindedir.
  • tutmanlık vergisi kelimesinin tersten yazılışı ' isigrev kılnamtut' diziliminde gösterilir.