sabrı taşmak (veya tükenmek)

sabrı taşmak (veya tükenmek)

artık katlanamaz, dayanamaz duruma gelmek, sabrı kalmamak: “Sabrı tükenmiş olanlardan birkaçı, birden söze başlamak istedilerse de reis izin vermedi.” -M. Ş. Esendal.


sabrı taşmak (veya tükenmek) ile benzer kelimeler

karınca sabrı

Yoğun biçimde gösterilen sabır: “Göz nuru dökerek, yla işleyip şimdi inceliğine eriştirdiği atalar mirası Türkçemiz.” -O. V. Kanık.

ırakanı taşmak

Ödü kopmak, korkmak: Çocuk ateşe yaklaşınca ırakanım taştı.

içi taşmak

Çok bunalmak, tahammül edemez hale gelmek.

taşmak

, -ar

(nsz) 1. Sıvı maddeler, içinde bulundukları kaba sığmayacak kadar çoğalma ve kabarma yüzünden kenarları aşmak: “Hayvanın ağzından taşan beyaz köpüklere biraz da kan karıştı.” -H. Taner. 2. Akarsu, yatağından çıkarak çevresini kaplamak. 3. Bir yere veya şeye...

dolup taşmak

1) gereğinden çok olmak, gereğinden çok kaplamak: “Dışarıda bulutsuz bir temmuz göğü, öğle güneşinin yakıcı aydınlığıyla dolup taşıyordu.” -N. Cumalı. 2) çok kalabalık olmak: Millî takımın karşılaşmalarında stadyumlar dolup taşıyor.

bitmek tükenmek bilmemek

bir türlü sonu gelmemek, eksilmemek: “Kendisine ikram edilen kahveyi içerken her nefes alış verişinde göğsündeki taşın o bitmek tükenmek bilmez takırtıları duyuluyordu.” -İ. O. Anar.

kandilin yağı tükenmek

hayat sona ermek, ölmek.

kepeği tükenmek

Ölmek.


"sabrı taşmak (veya tükenmek)" karakter analizi

  • sabrı taşmak (veya tükenmek), 28 karakter ile yazılır.
  • s harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 's', 'a', 'b', 'r', 'ı', ' ', 't', 'a', 'ş', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 't', 'ü', 'k', 'e', 'n', 'm', 'e', 'k', ')', şeklindedir.
  • sabrı taşmak (veya tükenmek) kelimesinin tersten yazılışı ' )kemneküt ayev( kamşat ırbas' diziliminde gösterilir.