rivayet birleşik zamanı

rivayet birleşik zamanı

a. db. Yalın zamanlı bir kiple -miş ekinin birlikte kullanılmasından oluşan birleşik zaman: Gelmişmiş, gelecekmiş gibi.


rivayet birleşik zamanı İng. dubitative, narrative

(Derleme.. rivayet tarzı, şüphelik sıygası, rivayet kipleri) Yalın zamanlı bir kiple, ekeylemin belirsiz geçmiş zaman kavramı veren (imiş>) -miş ekinin birlikte kullanılmasından meydana gelen birleşik zaman: Gelmişmiş (gel-miş + imiş) , gelirmiş (gel-ir+imiş) , geliyormuş (gel-iyor+imiş) , gelecekmiş (gel-ecek+imiş) , gelmeliymiş (gel-meli+imiş) , geleymiş (gel-e+imiş) , gelseymiş (gel-se+imiş) , gelsinmiş (gel-sin+imiş) vb.


rivayet birleşik zamanı İng. dubitative, narrative

Bildirme ve tasarlama kiplerine, ek-fiilin duyulan geçmiş zamanının getirilmesiyle oluşturulan birleşik kip. Görülen geçmiş zaman kipi ile emir kipinin rivayet birleşik kipleri yoktur. al-ır-mış, al-ıyor-muş, al-mış-mış, al-acak-mış, al-say-mış, al-a-y-mış, al-malı-y-mış vb.


rivayet birleşik zamanı ile benzer kelimeler

hikâye birleşik zamanı

a. db. Yalın zamanlı bir fiilin geçmişte yapıldığını anlatan, idi > -di ekiyle kurulan kip: (geldi + idi) > geldiydi, (gelse + idi) > gelseydi.


İng. imperfect, pluperfect

(Derleme.. hikâye tarzı, hi...

koşul birleşik zamanı

İng. conditional

(Derleme.. şart tarzı, şart kipleri) Koşul kavramı veren birleşik zaman. Türkçede bu kavram, yalın zamanlı bir eyleme ekeylemin -se(ise) ekinin getirilmesiyle sağlanır: Geldiyse (gel-di+ise) , gelmişse (gel-miş+ise) , gelirse (gel-ir+ise) ,...

rivayet

Ar. riv¥yet

a. (riva:yet) 1. Söylenti: “O, yanıma oturarak kara haberlerden, kötü lerden bahsetti.” -F. R. Atay. 2. Bir olay, bir haber veya sözü nakletme: “Bir e göre, kaplanın dayısı olan kedinin keyiflenip miyavlaması işte bu za...

rivayet olunmak (veya edilmek)

bir olay, bir haber vb. anlatılmak: “Mahkemeden kurtulup kapıdan çıkarken gizlice söylediği rivayet edilen bir laf var.” -N. F. Kısakürek.

rivayet tarzı

Ek-fiilin duyulan geçmiş zamanını oluşturan ekin (-mış), bildirme ve tasarlama kiplerine getirilerek ve zamanı, görülmeyen, belirsiz bir zamana aktarılarak yapılan tarz. Görülen geçmiş zaman kipi ile emir kipinin rivayeti yoktur. bil-ir-miş, bil-iyor-muş, bil-miş-miş, bil-ecek...

alıntının zamanı

İng. time of quotation

Yasalarda, alıntının ne kadar süre sonra ya da süre içinde yapılabileceğinin gösterilmesi (bizim yasamıza göre, 24 saat geçtikten sonra günlük gazetelerden alıntı yapılabilir).

arteryo-kapiller damarların yeniden dolma zamanı

İng. arterio-capillary filling time

Özellikle etçillerde, dudak iç yüzünde mukoza üzerine parmakla basınç yapılarak iskemi sağlandıktan sonra parmak basıncı kaldırılınca, mukozanın pembe renginin iki saniyede yeniden oluşmasıyla perifer dolaşımın fizyolojik...

atom zamanı

İng. atomic time

Atom titreşimlerine göre işleyen saatlerin belirttiği zaman.


"rivayet birleşik zamanı" karakter analizi

  • rivayet birleşik zamanı, 23 karakter ile yazılır.
  • r harfi ile başlar, ı harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'r', 'i', 'v', 'a', 'y', 'e', 't', ' ', 'b', 'i', 'r', 'l', 'e', 'ş', 'i', 'k', ' ', 'z', 'a', 'm', 'a', 'n', 'ı', şeklindedir.
  • rivayet birleşik zamanı kelimesinin tersten yazılışı ' ınamaz kişelrib teyavir' diziliminde gösterilir.