Planlama-Programlama Bütçeleme Sistemi

Planlama-Programlama Bütçeleme Sistemi İng. Planning-Programming-Budgeting System, PPBS

Kamu hizmeti etkinliğinin sağlanabilmesi için, belirlenen amaçları gerçekleştirebilecek hizmet programları ve bunların alt-program, etkinlik/proje sınıflamasıyla, etkinlik/proje aşamasından başlayarak hizmetlerin fayda maliyet çözümlemelerini yapan ve alternatif programlardan en uygun olanının seçilmesiyle bütçeyle kaynak-hizmet ilişkisi kurularak ödeneklerin hizmetlere tahsisinin sağlandığı ve böylece yapılan harcamaların nedenlerinin ortaya konduğu başlangıçta program bütçe sistemi olarak uygulanan zaman içinde geliştirilerek bugünkü adını alan bütçeleme sistemi.


Planlama-Programlama Bütçeleme Sistemi ile benzer kelimeler

sıfır tabanlı bütçeleme sistemi

İng. zero base budgeting system

Her bütçe döneminde geçmiş bütçe hesapları dikkate alınmaksızın, tahsis edilen ödeneklerin ve bütçe tahminlerinin, her yıl yeniden gözden geçirilerek değerlendirilmesini gerektiren bütçe sistemi.

bütçeleme

a. Bütçelemek işi.

bütçeleme tekniği

bk. bütçe süreci

çevrimsel bütçeleme

İng. cyclical budgeting, counter cyclical budgeting

Dönemler itibariyle bütçe denkliğini öngören bununla birlikte bütçenin her yıl denk olması gerekmediğini, ekonominin genişleme dönemlerinde bütçe fazlası, daralma dönemlerinde ise bütçe açığı politikaların...

dönemsel bütçeleme kuramı

bk. çevrimsel bütçeleme

sıfır tabanlı bütçeleme

bk. sistemi

anamalcı planlama

bk. kapitalist planlama

bölgesel planlama

İng. regional planning

Belirli bir bölgenin kalkınmasını sağlamak amacıyla geliştirilen ve bölge düzeyinde uygulanması öngörülen politikalar bütünü. krş. iktisadi planlama, kalkınma planı


"Planlama-Programlama Bütçeleme Sistemi" karakter analizi

  • Planlama-Programlama Bütçeleme Sistemi, 38 karakter ile yazılır.
  • P harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'P', 'l', 'a', 'n', 'l', 'a', 'm', 'a', '-', 'P', 'r', 'o', 'g', 'r', 'a', 'm', 'l', 'a', 'm', 'a', ' ', 'B', 'ü', 't', 'ç', 'e', 'l', 'e', 'm', 'e', ' ', 'S', 'i', 's', 't', 'e', 'm', 'i', şeklindedir.
  • Planlama-Programlama Bütçeleme Sistemi kelimesinin tersten yazılışı ' imetsiS emeleçtüB amalmargorP-amalnalP' diziliminde gösterilir.