Petrol Dışsatımcısı Ülkeler Örgütü

Petrol Dışsatımcısı Ülkeler Örgütü İng. Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC

Ekonomisi petrolden elde edilecek gelirlere bağlı gelişmekte olan ülkeler arasında petrol fiyatlarında istikrarı sağlamak veya yükseltmek amacıyla 1960 yılında yapılan Bağdat Konferansında İran, Irak, Kuveyt ve Venezüella tarafından kurulan ve daha sonra Katar, Endonezya, Libya, Cezayir, Nijerya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Angola’nın katılımıyla genişleyen örgüt.


Petrol Dışsatımcısı Ülkeler Örgütü ile benzer kelimeler

Petrol Dışsatımcısı Arap Ülkeleri Örgütü

İng. Organization of Arab Petroleum Exporting Countries

Petrol dışsatımı yapan Arap ülkeleri arasında üye ülkeler arasındaki işbirliğini artırarak petrol sanayisini geliştirmek amacıyla 1968 yılında Kuveyt, Libya ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla kurulan ve...

Arap Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü

İng. Organization of Arab Petroleum Exporting Countries, OAPEC

Petrol alanında üye ülkeler arasında işbirliğini geliştirmek, yasal çıkarları korumak ve sermaye yatırımları için uygun bir ortam yaratmak amacıyla 1968 yılında kurulan örgüt.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü

bk. Petrol Dışsatımcısı Ülkeler Örgütü

Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı

bk. Petrol Dışsatımcısı Ülkeler Örgütü

film dışsatımcısı

İng. film exporter

Sinema Bir ülkede çevrilen filmin başka ülkelere satılması işiyle uğraşan kimse.

birinci petrol şoku

İng. first world oil shock

1971 yılında petrol dışsatımcısı ülkeler arasında yapılan Trablus-Tahran anlaşmaları, 1973-74 döneminde Arap-İsrail savaşı ve dünya petrol rezervlerinin biteceğine ilişkin tahminler gibi nedenlere bağlı olarak Petrol Dışsatımcısı ...

ikinci petrol şoku

İng. second world oil shock

1979 yılında İran'daki rejim değişikliği ve bunu takip eden İran-Irak savaşı yüzünden 1979 - 80 döneminde petrol fiyatlarında ortaya çıkan ani ve büyük oranlı artış.

petrol

, -lü Fr. pétrole

a. Yoğunluğu 0,8-0,95 arasında olabilen, hidrokarbürlerden oluşmuş, kendisine özgü kokusu olan, koyu renkli, arıtılmamış, doğal yanıcı mineral yağ, yer yağı: “Kamyonlar yarı benzin, yarı le çalışmaya uğraşıyor.” -A. G...


"Petrol Dışsatımcısı Ülkeler Örgütü" karakter analizi

  • Petrol Dışsatımcısı Ülkeler Örgütü, 34 karakter ile yazılır.
  • P harfi ile başlar, ü harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'P', 'e', 't', 'r', 'o', 'l', ' ', 'D', 'ı', 'ş', 's', 'a', 't', 'ı', 'm', 'c', 'ı', 's', 'ı', ' ', 'Ü', 'l', 'k', 'e', 'l', 'e', 'r', ' ', 'Ö', 'r', 'g', 'ü', 't', 'ü', şeklindedir.
  • Petrol Dışsatımcısı Ülkeler Örgütü kelimesinin tersten yazılışı ' ütügrÖ releklÜ ısıcmıtasşıD lorteP' diziliminde gösterilir.