olumsuzluk

olumsuzluk, -ğu

a. 1. Olumsuz olma niteliği veya durumu, menfilik, nefiy. 2. dil b. Biçimsel olarak fiillerde “-ma/-me” ekiyle, isimlerde “değil” ile gösterilen “gerçekleşmeme, olmama, bulunmama” gibi anlamların ifadesi.


olumsuzluk Osm. nefi

Bir işeyin oluş alanına çıkmadığını, şu bu olmadığını anlatan (ASIL OLUMSUZLUK, N. proprement dite) veya oluş alanına çıktığını, şu bu olduğunu kabul etmiyen (YADSIMA, Dénégation) ifadenin hali. Hayır, Yok gibi ifadelere SALT OLUMSUZLUK (N. Absolue), olmadı, Gelmedi gibilerine DİZİMSEL OLUMSUZLUK (N. syntaxique ou conjonctive), "Fena olmıyan bir iş? şeklindekine KELİME OLUMSUZLUĞU (N. de mot), "Bu iş fena değildir" kuruluşundakilere ise CÜMLE OLUMSUZLUĞU (N. de phrase) denir. Sadece olumsuz bir fikir anlatan cümlelerin haline YALIN OLUMSUZLUK (N. simple) denmesine karşı asla, kimse, hiç bir şey, gibi OLUMSUZ KELİME (Mot négatif) ler in katılmış bulunduğu hallere BİRLEŞİK OLUMSUZLUK (N. composée) adı verilir.


olumsuzluk İng. negativism

1. Öğütlere karşı gelmek ya da öğütlenenlerin tersini yapmak biçiminde kendini gösteren ve daha çok çocuklara özgü davranış. 2. Yemek yenmek, giyinmek, söz dinlemek gibi olağan etkinlik ve durumlara karşı koyma biçimindeki davranış. 3. İşbirliğinden ya da yardım etmekten kaçma gibi belirtileri olan bir tutum.


olumsuzluk İng. negation

Cümlede yüklemin bildirdiği oluş ve kılışın olumsuz olarak gerçekleştiğini gösteren dilbilgisi kategorisi. Türkçede fiile olumsuzluk kavramı -mA- ekiyle, ad cümlelerinde değil kelimesinin eklenmesiyle verilir: Gözlerini pencereden ve kulaklarını kapıdan ayırmıyordu (P. Safa, Mahşer, s. 267). Hiç bir zaman etrafındaki terkibin bir parçası olduğumu o günler kadar duymamıştım (A. H. Tanpınar, Sahnenin Dışındakiler, s. 80). Benim gördüğüm ev bu sokakta değil. Sen iyi bir okuyucu değildin vb.


olumsuzluk

Azerbaycan Türkçesi: inkar; Türkmen Türkçesi: yookluk; Gagauz Türkçesi: inkärlik ~ ret; Özbek Türkçesi: bolişsizlik, inkór; Uygur Türkçesi: boluşsizliq; Tatar Türkçesi: yuqlıq (süze) ~ inkâr itü; Başkurt Türkçesi: yuqlıq; Kmk: yokluk ~ inkârlık; Krç.-Malk.: ugaylaw (ogaylaw); Nogay Türkçesi: yoklık; Kazak Türkçesi: bolımsızdık; Kırgız Türkçesi: tanuu ~ ters; Alt:: t'aratpaganı; Hakas Türkçesi: ittîrbinçetkenî; Tuva Türkçesi: ta'dagalzal; Şor Türkçesi: çagdabazı; Rusça: otritsaniye


olumsuzluk ile benzer kelimeler

asıl olumsuzluk

bk. Olumsuzluk.

bağlaçlı olumsuzluk

bk. Olumsuzluk.

bileşik olumsuzluk

bk. Olumsuzluk.

dizimsel olumsuzluk

bk. Olumsuzluk.

olumsuzluk edatı

İng. negation particle

Ad cümlelerinin olumsuz çekimini sağlayan veya cümlede art arda kullanılan iki veya daha çok özneyi, tümleci ve yüklemi aralarından bazılarına olumsuzluk kavramı vererek birbirine bağlayan kelime, değil kelimesi: Bu eve düşen şaşkınla...

olumsuzluk eki

a. db. Kökü fiil olan bir kelimeye olumsuzluk kavramı veren -ma, -me eki: sevmemek, sevmeyecek, okumamış gibi.


İng. negation partide

Eylem soylu sözcüğe olumsuzluk kavramı veren ek. Türkçede bu kavram -me(...

olumsuzluk kelimesi

a. Cümle içinde art arda kullanılan iki veya daha çok özneyi, tümleci, yüklemi, aralarından bazılarına olumsuzluk kavramı vererek birbirine bağlayan veya yüklemin olumsuz çekimini sağlayan değil kelimesi: Bu işi Ali ve Mehmet değil, Ayşe yapar.

olumsuzluk koşacı

Tümce içinde, art arda kullanılan iki veya daha çok özneyi, tümleci, yüklemi, aralarından bazılarına olumsuzluk kavramı vererek birbirine bağlayan veya ekeylemin olumsuz çekimini sağlayan sözcük: Bana insan değil ağlar melekler; Bu işi Ali, Ahmet değil Ayşe yapar; Parayı ondan...


"olumsuzluk" karakter analizi

  • olumsuzluk, 10 karakter ile yazılır.
  • o harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'o', 'l', 'u', 'm', 's', 'u', 'z', 'l', 'u', 'k', şeklindedir.
  • olumsuzluk kelimesinin tersten yazılışı ' kulzusmulo' diziliminde gösterilir.

(k,l,m,o,s,u,z) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

bozuk suymuksal
Fr. Dyscrasique
yomsuzluk
, -ğu

a. Uğursuzluk: “Gökbel'e ulaşır ulaşmaz buranın şomluğu ve yomsuzluğu, yalnız Emine'yi değil, Cafer'i bir toka

yolsuz kalmak

parasız kalmak.

yazuğu soyulmak

Günahı affolmak, günahından sıyrılmak.

yarı olumsuzluk
Fr. Demi-négation

Ancak, henüz hemen hemen gibi olumluluğu zayıflatan zarfların görevine denir.

olumsuzluk - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
o2
l1
u2
m2
s2
u2
z4
l1
u2
k1
Toplam puan değeri19