olasılık

olasılık, -ğı

a. 1. Bir şeyin olabilmesi durumu, olabilirlik, ihtimal: “O gün biyolojicinin yazılı yapma olasılığı vardı.” -Ç. Altan. 2. fel. O zamana kadar yapılan deneylerle bir olayın ortaya çıkmasının beklenilmesi ancak yine de tam bir kesinliğin bulunmaması durumu.


olasılık İng. probability

Herhangi bir biyolojik olayın tekrarlanma şansı. Örneğin: Kalıtsal özelliklerin dölden döle geçme şansının veya tesadüfünün matematiksel hesaplanması. İhtimaliyet.


olasılık İng. probability
olasılık İng. probability

Sayıtımsal olayların, bir sonucu ortalama yüzde kaç kez vereceğini bildiren sayı.


olasılık İng. probability

I. (Felsefede) Doğruluğa yaklaşım derecesi. Bu anlamda: 1. Ortaya çıkması zorunlu olmayan bir olayın ortaya çıkma olanağının en yüksek derecesi. 2. O zamana değin yapılan deneylerle bir olayın ortaya çıkmasının beklenilmesi, ama yine de salt bir kesinliği bulunmaması durumu. 3. Bir şeyin doğru sayılması için yeterince nedenlerin bulunmaması durumu. II. (Matematikte) Güvenilirliğin sayı ile belirlenmesi; böylece belli bir olayın ortaya çıkabilme olanağı hesap edilebilir. (Ör. Bir zar atmada altıyı tutturmada 1/6 olasılık vardır.)


olasılık İng. probability

Gerçekleşen durumlar sayısının gerçekleşebilecek tüm durumlar sayısına oranı; olasılık 1’den küçük bir sayıdır, en çok 1 olabilir.


olasılık İng. probability

Bir olayın ortaya çıkmasına engel olan başka olaylar bulunması halinde uygun haller sayısının mümkün haller sayısına oranı, bu oran O ile 1 sayısı arasında değişir; sıfır olursa hiç olmayacak, 1 olursa kesinlikle olacaktır.


olasılık

ihtimâl.


olasılık İng. probability

S bir raslantı deneyinin örrieklem uzayı, A bu uzayda bir rasgele olay olmak üzere, A olayına bağlanan ve aşağıdaki belitleri sağlayan P(A) sayısı : 1) Her A olayı için, (…)dir, 2) P(S) = 1. dir, 3) A ve B ayrık olaylar ise P(AUB) = P(A)+P(B) dir, 4) (…) olayları ayrık iseler, (…)dir


olasılık İng. probability

Bir olayın olabilirlik derecesinin 0 ile 1 arasındaki bir gerçek sayıyla gösterilmiş biçimi.


olasılık İng. probability

Bir olayın aynı koşullar altında değişik biçimlerde ortaya çıkması esnasında kaydedilecek uygun öge ve öğeler sayısının tüm öğeler sayısına oranı.


olasılık İng. probability

Bir olayın belli bir biçimde gerçekleşme kazanışı ya da payı gerçekleşmesi beklenen olaylardan, paydası tüm olanaklı durumlardan oluşmuş bir oranla ya da bölümle dile getirilebilen beklenti düzeyi,


olasılık ile benzer kelimeler

alan olasılık örneklemesi

İng. area-probability sampling

Örneklenecek evren birimlerini, alanda kendiliğinden kümelendiren konut, konut topluluğu, yerleşme birimlerini vb. ilk örnekleme birimleri sayarak örneği bu birimler arasından alan örnekleme işlemi.

ardıl olasılık

İng. a posteriori probability

ardışık olasılık oran sınaması

İng. sequential probability ratio test

(örk.) (...)önsavına ve (...)önsavına ilişkin olasılıklar olmak üzere (...)olasılık oranının B ve A gibi iki değişmez arasında olup olmamasına göre yapılan sınama. (...)ise örnekleme sürdürülür.

ayrık olasılık

İng. disjunctive probability

Olasılık kuramında, bileşik olayı oluşturan iki ya da daha çok yalınç olaydan birinin ya da ötekilerin gerçekleşmesine ilişkin olan ve toplama kuralı aracılığıyla bulunan olasılık, bk. bağlaşık olasılık.

bağlaşık olasılık

İng. conjunctive probability

Olasılık kuramında, bileşik olayı oluşturan iki ya da daha çok yalınç olaydan birinin ve ötekilerin gerçekleşmesine ilişkin olan, çarpma kuralı aracılığıyla bulunan olasılık, bk. ayrık olasılık.

bakışımlı olasılık dağılımı

İng. symmetric probability distribution

bileşik olasılık

İng. compound probability

Olasılık kuramında bileşik bir olaya ilişkin olan ve çarpma ya da toplama kuralına göre bulunan olasılık, bk. bağlaşık olasılık.

birleşik olasılık

İng. joint probability

"olasılık" karakter analizi

  • olasılık, 8 karakter ile yazılır.
  • o harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'o', 'l', 'a', 's', 'ı', 'l', 'ı', 'k', şeklindedir.
  • olasılık kelimesinin tersten yazılışı ' kılısalo' diziliminde gösterilir.

(a,k,l,o,s,ı) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

oluk sayısı
İng. channel indication (number)

TV. Her kuşaktaki olukları ayrı ayrı belirten, oluk seçiciye yazı

toleranslılık
, -ğı

a. Hoşgörülülük.

soğuk alım
Fr. Refroidissement
sobacılık
, -ğı

a. Sobacının işi veya mesleği.

sıkıştırma kolu
İng. handle

Sıkıştırma milini çeviren kol.

olasılık - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
o2
l1
a1
s2
ı2
l1
ı2
k1
Toplam puan değeri12