Mundell-Tobin etkisi

Mundell-Tobin etkisi İng. Mundell-Tobin effect

Klasik ikilik ve Fisher denkleminden farklı olarak, beklenen enflasyondaki bir artışın nominal faiz oranını kendisi kadar artırmadığı durumda reel faiz oranının düşeceğini, ancak enflasyona bağlı olarak elde tutulan para miktarı azalırken, diğer varlıklara yönelik istem artacağından tüketim harcamalarının azalacağını ve tasarrufların artacağını, böylece parasal bir değişkende ortaya çıkan değişmenin reel değişkenleri etkileyebileceğini gösteren etki.


Mundell-Tobin etkisi ile benzer kelimeler

Mundell kuralı

İng. Mundell’s rule

Herbir politika aracının iç denge ve dış denge hedeflerini sağlama açısından hangi alanda daha etkili oluyorsa yalnızca o dengeye yönelik kullanılması gerektiğini ileri süren ve Robert A. Mundell tarafından geliştirilen kural.

Mundell modeli

İng. Mundell model

Büyüme oranındaki artışın ödemeler bilançosunda yalnızca kısa dönemde bir iyileşmeye, uzun dönemde ise daha da kötüleşmeye neden olacağını ileri süren ve 1968 yılında Robert A. Mundell tarafından standart Keynezyen modellere alternatif ol...

Mundell-Fleming modeli

İng. Mundell-Fleming model

Ekonomide iç denge ve dış dengenin sağlanması için hangi iktisat politikalarının izlenmesi gerektiğini, YATA-PATA modelini dış dengeyi de içerecek biçimde genişleterek açıklayan R. A. Mundell ve J. M. Fleming tarafından geliştiril...

ağıl etkisi

İng. halo effect

TV. Filmdeki ağıla benzer durumu televizyon görüntüsünde oluşturan elektriksel etki.

alıştırma etkisi

İng. practice effect

Önceden uygulanan bir testle ilgili olarak edinilen deneyin, daha sonra uygulanan aynı ya da benzeri test sonuçları üzerindeki etkisi.

ana izlenimlerinin etkisi

İng. influence of maternal impression

Annenin gebelik dönemindeki yaşantı, duygu ve düşüncelerinin gelişen dölütü doğrudan doğruya etkilediği kanısı. (Bilimsel dayanağı yoktur.)

ardaşlık etkisi

İng. seguence effect

Bir deneyde izlenen basamakların, aynı deneklere uygulanan işlemler üzerindeki etkisi.

artık işlem etkisi

İng. residual treatment effect

(Deneysel tasarım) Ardı ardına gelen dönemlerde, aynı denek üzerinde yürütülen deneyler için bir dönemden sonraki dönemlere geçen deneysel işlem etkileri.


"Mundell-Tobin etkisi" karakter analizi

  • Mundell-Tobin etkisi, 20 karakter ile yazılır.
  • M harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'M', 'u', 'n', 'd', 'e', 'l', 'l', '-', 'T', 'o', 'b', 'i', 'n', ' ', 'e', 't', 'k', 'i', 's', 'i', şeklindedir.
  • Mundell-Tobin etkisi kelimesinin tersten yazılışı ' isikte niboT-llednuM' diziliminde gösterilir.