kurdun adı yaman çıkmış, tilki vardır baş keser

kurdun adı yaman çıkmış, tilki vardır baş keser

“öylesine sinsi ve kurnaz kimseler vardır ki adı zalime, haine ve kötüye çıkmış kimselerden daha tehlikelidirler” anlamında kullanılan bir söz.


kurdun adı yaman çıkmış, tilki vardır baş keser ile benzer kelimeler

el mi yaman bey mi yaman? el yaman!

“baştaki ne kadar güçlü görünürse görünsün, asıl güç halktadır” anlamında kullanılan bir söz.

arslanın adı çıkmış, çakallar baş keser

“haksızlık veya kötülük yapacağı düşünülen kişi yerine bu konuda adı ön plana çıkan kişiler asıl haksızlığı ve kötülüğü yaparlar” anlamında kullanılan bir söz: “Öyle ya kardaşlar her yanımız asker kaçağı dolu, , denilmiş.” -K. Tahir.

bey mi yaman, el mi yaman

el mi yaman, bey mi yaman.

kuş vardır eti yenir, kuş vardır et yedirilir

“öyle kişiler vardır ki acımadan en ağır işte kullanılır, öyle kişiler de vardır ki iş gördürmek şöyle dursun onlara hizmet edilir”.

ucuzdur vardır illeti, pahalıdır vardır hikmeti

“ucuz şeylerin ucuzluğuna tamah etmemeli, pahalı şeylerin de pahalılığından korkulmamalıdır” anlamında kullanılan bir söz.

adı çıkmış dokuza, inmez sekize

“birinin bir kere adı çıktıktan sonra onun hakkındaki yaygın inanç artık kolay kolay düzelemez” anlamında kullanılan bir söz: “Artık o yana bir daha gelme, adın çıktı dokuza, inmez sekize, demedim miydi?” -B. Günel.

kurdun oğlu akıbet kurt olur

“kişi sonunda kendi karakterini, aslını, düşüncesini atalarına benzer biçimde ortaya koyar” anlamında kullanılan bir söz: “Kurdun oğlu akıbet kurt olur, demiş ve bu söz beş muallimin meslek ve ilim haysiyetine dokunmuştur.” -R. N. Güntekin.

baş bart, (bart baş, bart, baş bört)

Yara, çıban, sivilce, yara bere.


"kurdun adı yaman çıkmış, tilki vardır baş keser" karakter analizi

  • kurdun adı yaman çıkmış, tilki vardır baş keser, 47 karakter ile yazılır.
  • k harfi ile başlar, r harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'k', 'u', 'r', 'd', 'u', 'n', ' ', 'a', 'd', 'ı', ' ', 'y', 'a', 'm', 'a', 'n', ' ', 'ç', 'ı', 'k', 'm', 'ı', 'ş', ',', ' ', 't', 'i', 'l', 'k', 'i', ' ', 'v', 'a', 'r', 'd', 'ı', 'r', ' ', 'b', 'a', 'ş', ' ', 'k', 'e', 's', 'e', 'r', şeklindedir.
  • kurdun adı yaman çıkmış, tilki vardır baş keser kelimesinin tersten yazılışı ' resek şab rıdrav iklit ,şımkıç namay ıda nudruk' diziliminde gösterilir.