iyi

iyi

sf. 1. İstenilen, beğenilen nitelikleri taşıyan, beğenilecek biçimde olan, kötü karşıtı: “Bir aralık iyi fal bildiğimi haremde duyurdum.” -F. R. Atay. 2. Bol, çok, aşırı: İyi yağmur yağdı. 3. Uğurlu, hayırlı, iyilik getiren: İyi haber. 4. Esen, sağlıklı: “İyi ve sıhhatli olduğumu bildirebilirsiniz.” -N. F. Kısakürek. 5. Yerinde, uygun: İyi bir cevap. 6. Doğru olan: İyisi bu işe karışmamaktır. 7. Yeterli, yetecek miktarda olan: Bu yün, hırka için iyidir. 8. a. Öğrencinin değerlendirilmesinde kullanılan orta ile pekiyi arasındaki not. 9. zf. İstenilen, beğenilen, yerinde, yararlı, uygun bir biçimde: “Bunun çocukları iyi çıktıkları için ölünceye kadar babalarına bakmışlar.” -M. Ş. Esendal.


iyi

İyi (bk. iy, eylik)


iyi İng. good

1. (Geniş anlamında) a. İşe yarar, ereğine, özüne uygun, doğru yapılmış; doğasına uygun. b. İstenmeğe değer olan. c. Değere yönelmiş, değere ilişkin, değerle belirlenmiş, değerli. 2. Ahlakın ve ahlak felsefesinin temel kavramı: Ahlaksal değer; ahlaksal olanın olumlu ana niteliğini gösteren özel kavram; ahlakça değerli olan (karşıt kavramı: kötü). Ahlak felsefesinde şu anlamlarda kullanılır: a. (Skolastikte) Tanrı'nın istemiş olduğu dünyadaki varlık düzeni ile uyum. b. (Kant'ta) İstencin, içerik bakımından değil de, yalnızca ahlak yasasınca belirlenmiş olan biçimsel niteliği. 3. Somut kişi ya da edim değeri. // İyi, değerler düzeninde yüksek değerleri seçmede ortaya çıkar. Buna karşılık kötü, aşağı değerlerin yeğ tutulmasında kendini gösterir. Ayrıca: "Yararlı olan iyidir." (yararcılık) ya da "Haz veren iyidir." (hazcılık) görüşleri.


iyi İng. the good

Belli bir insan gereksinmesini karşılayan, insan çıkar ve dileklerine uygun düşen, genellikle topluma, bir sınıfa ya da başka bir toplumsal kümeye, bir kişiye yararlar sağlayan özdeksel ya da tinsel bir olgunun niteliği.


iyi

bk. yiyi.


iyi ile benzer kelimeler

iyi nasihat verilir, iyi ad verilmez

“bir kimse başkalarına iyi öğüt verebilir ama ün veremez, kişi ünü ancak kendisi kazanabilir” anlamında kullanılan bir söz.

Avrupa iyi tarım uygulamaları

İng. Euro-Retailer Produce Working Group good agriculture practices, EUREPGAP

Avrupa Perakendeciler Çalışma Grubu içindeki perakendeciler tarafından 1997 yılında başlatılmış iyi tarım uygulamaları ölçünleri.

Avrupa Perakendeciler Çalışma Grubu İyi Tarım Uygulamaları

bk. Avrupa iyi tarım uygulamaları

Avrupa Perakendeciler Ürün Çalışma Grubu İyi Tarım Uygulamaları

bk. Avrupa iyi tarım uygulamaları

(bir şeyle) arası hoş (veya iyi) olmamak

o şeyden hoşlanmamak.

(biri için) iyi söylemek

övmek.

(biriyle) arası hoş (veya iyi) olmamak

o kimseyle aralarında gerginlik, geçimsizlik olmak.

borç iyi güne kalmaz

“borcu ilk fırsatta ödemek gerekir” anlamında kullanılan bir söz.


"iyi" karakter analizi

  • iyi, 3 karakter ile yazılır.
  • i harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'i', 'y', 'i', şeklindedir.
  • iyi kelimesinin tersten yazılışı ' iyi' diziliminde gösterilir.

(i,y) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

yenişme

a. Yenişmek işi.

Yenişeyhler

Çorum ili, Bayat ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

tüneldeki yılan

bk. Avrupa Para Yılanı Sistemi

tiyeter

Üzüm sepeti.

tiyelli digiş
Fr. S. en surjet

iyi - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
i1
y3
i1
Toplam puan değeri5