iç uyumlaşım

iç uyumlaşım Fr. accord ad sensum

Sözün, dil bilgisi kurallarına uyacak yerde, zihnimizdeki düşünceye uyarak anlatılması: "Bu insan sağnağı o uzun iskelenin üzerinden biri birini iterek koşuşuyorlardı (Hüseyin Rahmi)"gibi, ki insan sağnağı tekil olduğu halde zihinde bir çokluk değerinde yaşadığı için cümlenin fiili çoğul olarak kullanılmıştır. Buna ANLAM KURULUŞU (Construction ad sensum), DUYGU KURULUŞU (Cons, de sentiment) veya MANTIK KURULUŞU (Cons, logique) da denir.


iç uyumlaşım Fr. Accord ad sensum

(Söz sanatı terimi) Sözün, dil bilgisi kurallarına uyacak yerde, zihnimizdeki düşünceye uyarak anlatılması. “Bilet kulübesi önünde müterakim halk parmaklıklı kapıya doğru hücum ederler. Bu insan sağnağı o uzun iskelenin üzerinden biri birini iterek koşuşurlar.” (Hüseyin Rahmi.) gibi ki halk ve insan sağnağı tekil olduğu halde zihinde bir çokluk halinde yaşadığı için fiilleri çoğul olarak kullanılmıştır.


iç uyumlaşım ile benzer kelimeler

uyumlaşım

Osm. mutabakat

Türkçede özne ile fiilin kişi ve sayı bakımından, başka dillerde ayrıca sıfat ile ismin cins, sayı, hal gibi bakımlardan şekilce birbirine uymaları ( UYUMLAŞMAK, S'acccorder ).


"iç uyumlaşım" karakter analizi

  • iç uyumlaşım, 12 karakter ile yazılır.
  • i harfi ile başlar, m harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'i', 'ç', ' ', 'u', 'y', 'u', 'm', 'l', 'a', 'ş', 'ı', 'm', şeklindedir.
  • iç uyumlaşım kelimesinin tersten yazılışı ' mışalmuyu çi' diziliminde gösterilir.

iç uyumlaşım - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
i1
ç4
u2
y3
u2
m2
l1
a1
ş4
ı2
m2
Toplam puan değeri24