gözünü sevda (veya aşk) bürümek

gözünü sevda (veya aşk) bürümek

ondan başka hiçbir şeyi düşünmemek, tamamen ona bağlanmak: “Senin gözünü sevda bürümüş, bey, dedi. Sen bir İzmir'e git de gönlünü eğle!” -S. Ali.


gözünü sevda (veya aşk) bürümek ile benzer kelimeler

gözünü (veya gözlerini) duman bürümek

1) hayale dalmak, dalgınlaşmak: “Gözlerini de bir duman bürüyor, başını yana çevirerek uzaklara bakıyordu.” -R. N. Güntekin. 2) hüzünlenmek.

gözünü (veya gözlerini) kan bürümek

adam öldürecek kadar öfkelenmek.

gözünü hırs bürümek

aşırı hırslanmak.

gözünü ... hırsı bürümek

bir şeyi aşırı ölçüde istemek: “İnsanın gözünü hırs, para hırsı bürümeye görsün!” -S. F. Abasıyanık.

gözünü kin bürümek

intikam alma duygusundan başka bir şeye önem vermemek: “Gözünü kin bürümüş, doğruyu eğriyi seçemiyor, kurunun yanında yaşı da yakacak.” -A. İlhan.

aç gözünü, açarlar gözünü

“yaptığın işlerde uyanık davranmazsan çok kötü durumlarla karşılaşır, gözünü dört açmak zorunda kalırsın” anlamında kullanılan bir söz.

gözünü daldan budaktan (veya çöpten) esirgememek (veya sakınmamak)

tehlikeli işlere atılmaktan çekinmemek: “Gençliğinde gerçekten delifişek, gözünü daldan budaktan sakınmaz bir askermiş.” -H. Taner.

kara sevda

a. 1. Umutsuz ve güçlü aşk. 2. ruh b. Kişinin belirli bir neden olmadan çöküntü durumuna girip çevreden gelen uyaranlara kapanması, güçlü suç ve günah duyguları içine düşmesi durumu, malihülya, melankoli.


İng. melancholia...

"gözünü sevda (veya aşk) bürümek" karakter analizi

  • gözünü sevda (veya aşk) bürümek, 31 karakter ile yazılır.
  • g harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'g', 'ö', 'z', 'ü', 'n', 'ü', ' ', 's', 'e', 'v', 'd', 'a', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'a', 'ş', 'k', ')', ' ', 'b', 'ü', 'r', 'ü', 'm', 'e', 'k', şeklindedir.
  • gözünü sevda (veya aşk) bürümek kelimesinin tersten yazılışı ' kemürüb )kşa ayev( adves ünüzög' diziliminde gösterilir.