gözü gibi sakınmak (veya saklamak veya esirgemek)

gözü gibi sakınmak (veya saklamak veya esirgemek)

bir şeye aşırı ilgi göstermek, önemle bakıp korumak: “Doğru, hakları vardı, koskoca sandalıyla da beraber gömemezdiler ama çok sevdiği, gözü gibi esirgediği ağlarıyla gömebilirlerdi.” -S. F. Abasıyanık.


gözü gibi sakınmak (veya saklamak veya esirgemek) ile benzer kelimeler

sağ gözünü sol gözünden sakınmak

çok kıskanç olmak.

sakınmak

(-i, -den) 1. Herhangi bir korku veya düşünce ile bir şeyi yapmaktan uzak durmak, içtinap etmek: “Bıçak kemiğe dayandı mı başkaldırır, canını sakınmaz, hakkını ister.” -A. Ağaoğlu. 2. Olabileceği düşünülen kötülüklere karşı önlemler almak. 3. Korumak, esirgemek,...

sır tutmak (veya saklamak)

bir sırrı açığa vurmamak, başkasına söylememek.

ayağını esirgemek

Gitmekten çekinmek.

ayağını taştan esirgemek

Boş yere uğraşmamasını sağlamak.

ayanı esirgemek

Üşenmek, tembellik etmek.

esirgemek

(-i, -den) 1. Korumak, himaye etmek, vikaye etmek: “Senin genç, temiz ve fedakâr ruhunu bu felaketten isterim.” -H. C. Yalçın. 2. Bir şeyi yapmaktan veya vermekten kaçınmak: “Hemşiremden esirgediğiniz şeyi ben kabul edecek kadar alçalmadım.” -A. Gündüz.<...

bekâr gözü, kör gözü

“bekâr erkek, evlenme istek ve heyecanı içinde olduğundan alacağı kızın kusurlarını göremez” anlamında kullanılan bir söz.


"gözü gibi sakınmak (veya saklamak veya esirgemek)" karakter analizi

  • gözü gibi sakınmak (veya saklamak veya esirgemek), 49 karakter ile yazılır.
  • g harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'g', 'ö', 'z', 'ü', ' ', 'g', 'i', 'b', 'i', ' ', 's', 'a', 'k', 'ı', 'n', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 's', 'a', 'k', 'l', 'a', 'm', 'a', 'k', ' ', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'e', 's', 'i', 'r', 'g', 'e', 'm', 'e', 'k', ')', şeklindedir.
  • gözü gibi sakınmak (veya saklamak veya esirgemek) kelimesinin tersten yazılışı ' )kemegrise ayev kamalkas ayev( kamnıkas ibig üzög' diziliminde gösterilir.