evirme

evirme

a. fiz. 1. Evirtim. 2. man. Bir önermenin konusunu yüklem, yüklemini de konu durumuna getirerek vargısı doğru olan yeni bir önerme çıkarma, akis: “Hiçbir insan ölümsüz değildir” önermesinden evirme yoluyla “hiçbir ölümsüz insan değildir” önermesi çıkarılabilir.


evirme İng. conversion

(Mantıkta) Bir önermede özne ile yüklemin yerlerinin değiştirilmesi ile yapılan önerme: "Her S P dir. Her P S dir." //. Önermede nicelik değişmiyorsa evirme yalın evirmedir; tümel olumsuz ve tikel olumlu önermeler yalın olarak evrilebilirler: "Hiç bir insan ölümlü değildir. Hiç bir ölümlü insan değildir."; "Kimi filozoflar dalgındır. Kimi dalgınlar filozoftur." Ama önerme, yargının niteliği değişerek de evrilebilir;bu durumda evirme ile elde edilen önermenin kapsamı evrilen önermeden az olur: "Bütün kareler dörtgendir." önermesinde evirme: "Kimi dörtgenler karedir." biçiminde yapılır, çünkü bütün dörtgenler kare değildir.


evirme İng. inversion

Konum ya da düzenlenimi altüst etme ya da tersyüz etme.


evirme İng. conversion

Özne-yüklem önermesinde özne ile yüklemin değiş tokuş edilmesi. || Terim yöneticisi değişebildiği gibi değişmeyebilir de. Krş.. evrik.


evirme Osm. tard ü akis, aks ü tebdil

Bir dizedeki, bir tümcedeki sözcüklerin yerlerini değiştirerek anlatıma güç katmak. Ör. / Mümkin değil Huda'yı bilmek de bilmemek de / Bilmek de bilmemek de mümkin değil Huda'yı. Türleri 1. tüm evirme: [es. t. tard ü aks-i tam, aks-'ı tam]: Bir dizedeki sözcüklerin düzenli olarak alt üst edilmesiyle oluşan evirme. 2. eksik evirme: [es. t. tard ü aks-i nakıs, aks-i nakıs]: Bir dizedeki sözcüklerin, bir bölüğünün yer değiştirmesiyle oluşan evirme.


evirme ile benzer kelimeler

eksik evirme

bk. evirme 2.

ters evirme

a. man. Olumlu veya olumsuz olan bir önermenin konusunun tersini, yüklem ve yüklemin tersini konu yapma: Her insan canlıdır ve kimi taşlar sert değildir önermelerinin si şu biçimde olur: Her canlı olmayan insan değildir ve kimi sert şeyler taş değildir.

tüm evirme

bk. evirme 1.


"evirme" karakter analizi

  • evirme, 6 karakter ile yazılır.
  • e harfi ile başlar, e harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'e', 'v', 'i', 'r', 'm', 'e', şeklindedir.
  • evirme kelimesinin tersten yazılışı ' emrive' diziliminde gösterilir.

(e,i,m,r,v) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

Yuvademirciler

Çankırı ili, Eldivan ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

yetki verme
İng. authorize

Yetkileme, bir işin yapımına izin verme.

vir itmek

Vurmak, söğmek, doldurmak, atmak vb. eylemleri art arda, birden, bol olarak yapmak.

verimsizlik
, -ği

a. Verimsiz olma durumu.


Fr. Aridité
veri derleme
İng. data gathering

Belli bir ilgi alanında gözlem yordamlarıyla bilgi toplama işlemi.

evirme - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
e1
v7
i1
r1
m2
e1
Toplam puan değeri13