etekleri zil (veya ıslık veya çalpara) çalmak

etekleri zil (veya ıslık veya çalpara) çalmak

1) çok sevinmek: “İlk mektebe gittiği gün Gülsüm'ün sevincinden etekleri zil çalıyordu.” -R. N. Güntekin. 2) alınan sevinçli bir haber üzerine telaşa ve heyecana kapılmak.


etekleri zil (veya ıslık veya çalpara) çalmak ile benzer kelimeler

ıslık çalmak

“ıslık” sesi çıkarmak: “Laf atmalar, ıslık çalmalar, kavgaya tutuşmalar gün boyu sürüp gitti.” -L. Tekin.

karnı zil çalmak

çok acıkmış olmak.

çalpara

Far. ç¥r + p¥re

a. (ça'lpara) 1. Parmaklara takılıp çalınan zil veya buna benzer ses çıkarıcı araç: “Bet beniz solmuş, gözler büyümüş, kansız dudaklar aralık, alt üst dişler gibi birbirine vuruyor.” -H. R. Gürpınar. 2. hay. b....

etekleri tutuşmak

çok telaşlanmak: “Öğleden sonra vali yine kıza köpüre arayınca komiser Zihni 'nin etekleri iyice tutuştu.” -M. İzgü.

etekleri uzamak

yanlışları düzeltmek, ayıbını kapatmak.

ıslık

, -ğı

a. 1. Dudakların büzülerek veya parmağın dil üzerine getirilmesiyle çıkarılan ince ve tiz ses: “Her tarafta yükseklik, her tarafta ıssızlık / Yalnız arabacının dudağında bir ” -F. N. Çamlıbel. 2. Bir şeyin çıkardığı ince ve tiz ses: “Söz dişlerinin arası...

ıslık çalan ördek

bk. fiyu

ıslık çalma

İng. whistling

Geceleyin çalındığında cinleri çağırdığına inanılan; uzaktan uzağa konuşma aracı olarak kullanılan; kızlar ve erkekler arasında arkadaşlık kurmak için yararlanılan, dudakları büzerek ya da ağıza parmak sokarak çıkartılan ince ve keskin ses.


"etekleri zil (veya ıslık veya çalpara) çalmak" karakter analizi

  • etekleri zil (veya ıslık veya çalpara) çalmak, 45 karakter ile yazılır.
  • e harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'e', 't', 'e', 'k', 'l', 'e', 'r', 'i', ' ', 'z', 'i', 'l', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'ı', 's', 'l', 'ı', 'k', ' ', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'ç', 'a', 'l', 'p', 'a', 'r', 'a', ')', ' ', 'ç', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
  • etekleri zil (veya ıslık veya çalpara) çalmak kelimesinin tersten yazılışı ' kamlaç )araplaç ayev kılsı ayev( liz irelkete' diziliminde gösterilir.