eş sesli

eş sesli

sf. db. Sesteş: Sayı adı “yüz” ile “çehre” anlamındaki “yüz” eş sesli iki kelimedir.


eş sesli Fr. isophone, isophonique

Dil coğrafyasında aynı sesi kullanan bölgelere denir.


eş sesli İng. equivocal

(Lat. aequivocus < aequus = eşit, özdeş; vox = ses): Ses bakımından birbirinin aynı, ancak anlamları değişik olan sözcüklerin niteliği. Çokanlamlı olan sözcükler (Ör. Kara, bağ, kaç, çalmak.)


eş sesli, (ek, kelime) İng. homonym, homophone

Söyleniş ve yazılışları birbirinin aynı olup da anlamları (veya görevleri) ve gösterdikleri kavramlar açısından birbirleriyle hiç bir ilişkisi bulunmayan ek ve kelimelerdir. Türkçede en eski metinlerimizden başlayarak eş sesli ek ve kelimelere rastlanmaktadır: ET. öñ+din (önden), öñ+dün «önce», yañır-tı<yañur-tı: «çınladı, sesi aksettirdi», yañır-tı «<yañır-t-ı: yeniden»; ög «anne», ög «akıl»; balık «şehir», balık «balık»; ot «ateş», ot «ot»; elig «el», elig «elli» vb. Türk dilinin yaşayan bütün kollarında olduğu gibi Türkiye Türkçesinde de eş sesli bazı ekler ve epey kelime vardır: -DIk (belirli geçmiş zaman çokluk 1. şah. eki): aldık, geldik, oturduk, gördük vb. DIk (sıfat-fiil eki): tanı-dık adam, yitir-dik(ğ)-imiz değerler, tut-tuk(ğ)-umuz yol; don «vücudun belden aşağısına giyilen iç çamaşırı», don «hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle suyun buz tutması»; saç «başın derisini kaplayan kıl», saç «sac, yassı demir çelik ürünü, saçtan yapılmış ekmek, yufka vb. pişirme aracı»; saz «ince kamış, hasır otu», saz «her türlü müzik âleti, çalgı, Türk halk müziğinde kullanılan uzun saplı bir çalgı türü»; yüz «surat, çehre» yüz «sayı adı»; yaş «ıslak», yaş «yaşanan yıl»; kurt «böcek», kurt «yırtıcı hayvan»; çay «akarsu», çay «pişirilerek içilen bitki»; yazma «el ile yazılmış kitap, el yazması», yazma «başa örtülen örtü». Dilimizdeki eş sesli kelimelerin bazıları da Türkçe kelimeler ile alıntı kelimelerin aynı sesi taşımasından oluşmuştur: T. dam, «yapıları dış etkenlerden korumak için üzerlerine kaplanan kiremitli bölüm», Fr. dam dansta kavalyenin eşi; TT. bağ «bağ», Far. bağ «bahçe»; TT. bar «bir oyun türü», İng. bar «danslı, içkili eğlence yeri»; Fr. bank «banka»: Etibank, Sümerbank; bank «parklarda ve caddelerde oturulacak sıra» vb. Dilimizde, bazı kelimelerdeki ses kaybı ile oluşmuş bulunan eş sesli kelime örnekleri de vardır: elig<el «el», el «yabancı» gibi. Bunlara aynı seslerden oluşan ad ve fiil köklerinde daha fazlaca rastlanır: acı<acıg: «acı», acı- «acılaşmak»; kuru (<kurug); damla (<tamlag), damla- “damlamak”, boz «boz renk», boz- (<buz-; «bozmak»; dil (<ET. til) «dil», dil- «dilimli hâle getirmek, dilimlemek»; geç (<keç «gece geç vakit, akşam», geç- «geçmek»; sal «tahta direklerden yapılmış deniz veya ırmak taşıtı, sal», sal- «bırakmak, göndermek»; toz «toz»): toz- (<tozu-: «toz havalanarak çevreye yayılmak) vb. bunlar gibi uç/uç-; bağır/bağır-; yüz/yüz-; yay/yay-, yaz «yaz mevsimi, yaz» / yaz- «yazı yazmak, yaymak, sıralamak» gibi örneklerde de zamanla yine bir ses erimesinden doğmuş ses eşliği söz konusudur.


eş sesli

Azerbaycan Türkçesi: omonim; Türkmen Türkçesi: omonim; Gagauz Türkçesi: omonim; Özbek Türkçesi: omonim ~şakldöş; Uygur Türkçesi: şakildóş söz; Tatar Türkçesi: omonim ~ awazdaş süz; Başkurt Türkçesi: omonim;Kmk: omonim; Krç.-Malk.: omonim; Nogay Türkçesi: omonim; Kazak Türkçesi: omonim; Kırgız Türkçesi: omonim; Alt:: omonim ~ aydıları tüňey, t'e uçurı başka söstör; Hakas Türkçesi: omonim; Tuva Türkçesi: omonim; Şor Türkçesi: omonim; Rusça: omonim


eş sesli ile benzer kelimeler

bozuk sesli

Fr. Hétérophone

büyük sesli uyumu

a. db. Büyük ünlü uyumu.

çok sesli

sf. 1. müz. Çok seslilikle ilgili, polifonik. 2. müz. Birçok değişik sesin bir araya gelmesiyle yapılan (müzik), polifonik. 3. mec. Değişik düşüncelerin özgürce dile getirildiği (ortam, toplum).

eş sesli sözcükler

İng. Homonym

(Derleme.. eşs esli kelimeler, adaş, sesteş) Söylenişi aynı, anlamı ayrı olan sözcükler : Yüz (sayı) , yüz (çehre) ; kara (renk) , kara (toprak parçası) ; çay (akarsu) , çay (bitki) ; yaş (ıslak) , yaş (yaşanan yıl) vb.

güzel sesli ardıç kuşu

bk. öterardıç

güzel sesli ardıçkuşu

Lat. Turdus ericetorum

(zooloji)

kalın sesli

sf. Sesi kalın olan: “Aileyi geçindiren babaya bu , kalın kaşlı, yumuşak bakışlı adama saygı ile, biraz da korku ile bağlanmışızdır.” -H. Taner.

keçi sesli

Fr. Egophone

"eş sesli" karakter analizi

  • eş sesli, 8 karakter ile yazılır.
  • e harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'e', 'ş', ' ', 's', 'e', 's', 'l', 'i', şeklindedir.
  • eş sesli kelimesinin tersten yazılışı ' ilses şe' diziliminde gösterilir.

(e,i,l,s,ş) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

sevimsizleşmek

(nsz) Sevimsiz duruma gelmek, antipatikleşmek.

sevimsizleşme

a. Sevimsizleşmek işi, antipatikleşme.

sertleşmiş
İng. hardened

Sertleşmeye uğramış olan.

sallı güreşçi

Gövdesi iri güreşçi.

sadeleştirme

a. Sadeleştirmek işi.


Osm. ihtisâr

(matematik)

eş sesli - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
e1
ş4
s2
e1
s2
l1
i1
Toplam puan değeri12